Groot bewustzijn van SDG's, zowel bij pioniers als achterblijvers

Groot bewustzijn van SDG's, zowel bij pioniers als achterblijvers

Mirjam Minderman, beleidsadviseur duurzame ontwikkeling, en Filip Caeldries, hoogleraar Strategisch Management en Organisatie, reflecteren vanuit het TIAS op de SDG Barometer 2022. Wat te doen om de SDG’s in 2030 te halen?

De SDG Barometer is een onderzoek uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg University), Amsterdam School of International Business en Maastricht School of Management.

Ontnuchterend

Als Filip Caeldries kijkt naar de positieve en negatieve punten uit de SDG Barometer 2022 voor Nederlandse organisaties, valt Filip de enorme variatie in hoe deze organisaties omgaan met de SDG’s op. “Er zijn pioniers en achterblijvers. Nu we halverwege zijn, zou je denken dat iedereen in actie is gekomen, maar dat is niet het geval. Dat vind ik een ontnuchterende gedachte. Als ik denk aan alle regels en voorschriften die op die organisaties van toepassing zijn, maak ik me grote zorgen. Als je organisatie nu nog niets heeft gedaan, loop je het risico echt tijd tekort te komen.” “Inderdaad, één op de tien organisaties gaf aan onvoldoende bekend te zijn met de SDG’s, maar ik heb liever een optimistischere kijk”, reageert Mirjam. “Voor mij is de positieve conclusie dat 90% van de respondenten op de hoogte is van de SDG's. Tegelijkertijd loopt de integratie van SDG’s in de strategie echter achter.”

Goede voornemens

Mirjam vindt het interessant dat 75% verwacht binnen twee jaar het meten en monitoren te hebben geïmplementeerd. “Op dat gebied lijkt het enorm te versnellen. Ik vraag me af of het te maken heeft met die wet- en regelgeving die Filip noemde. Kijkend naar bijvoorbeeld de EU-regelgeving over niet-financiële verslaggeving, vermoed ik een zekere correlatie.” Filip deelt haar vermoeden. “Mirjam doelt op de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting, die op 1 januari 2024 voor bepaalde typen bedrijven van kracht wordt. Daarmee wordt het voor organisaties van groot belang om te meten waar ze staan op het gebied van duurzaamheid. Ik ben het ermee eens dat dit een waarschijnlijke verklaring is voor de positieve ontwikkelingen die we op dit gebied zien. Er worden nu veel goede voornemens uitgesproken.”

Gegevens maken het verschil

Als het gaat om bewustwording van positieve en negatieve indirecte effecten, is Filip optimistisch over de toekomst. “In 2015 zijn we gestart met de SDG’s. Nu, zeven jaar later, krijgen we de beschikking over data om de directe en indirecte effecten in kaart te brengen. Die gegevens zullen het bewustzijn helpen vergroten en het gemakkelijker maken om SDG-interacties te beheren. Om het SDG-beleid voor 2030 naar een hoger niveau te tillen, zijn data essentieel. Meten is weten.”

Lees het volledige interview hier

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven