Heeft Nederland een tekort aan 'goede' banen?
Sonja Bekker, Associate professor, geeft in een interview met Trouw aan dat er een nijpend tekort is aan goede banen. "Te veel mensen werken en zijn toch arm."
“We hebben het dezer dagen veel over het personeelstekort. Maar dit land heeft ook een groot tekort aan goede banen.”
Hoe creëer je goede banen
Wat maakt een 'goede' baan dan? Volgens Sonja geeft het je vier dingen: "voldoende inkomen, stabiliteit – je kunt erop rekenen dat je niet volgende week op zoek moet naar iets nieuws –, de kans om je vakmanschap te ontwikkelen en zeggenschap over je werk. Die punten zijn dus duidelijk, maar volgens Sonja moeten we verder blijven kijken: "laten we het in Nederland hebben over wat een baan moet bieden. Waarop moeten maaltijdbezorgers, alfahulpen, schoonmakers, juffen, meesters en bagageverwerkers op Schiphol minimaal kunnen rekenen in ruil voor hun inspanningen?"
“Een werkgever moet het daarover hebben. Geef mensen zeggenschap over hun werk. Vraag ze hoe een voltijdbaan die te doen is eruit ziet. Hoe loop je niet stuk?
Human capital
De oproep aan werkgevers is dat ze niet moeten wachten tot mensen van ellende maar gaan staken, zoals de bagageverwerkers op Schiphol vorig jaar zomer. “Want ook daar spelen werkdruk en stress. En ook kwesties rond gezond werken. Het is heel gek dat de samenleving accepteert dat er beroepen zijn waar mensen na tien, twintig jaar lichamelijk versleten zijn. Vanuit menselijk perspectief moet je dat al nooit willen, maar ook niet vanuit het oogpunt van schaarste aan arbeidskrachten. Je wilt dat mensen zeker veertig jaar in goede gezondheid kunnen werken." Aandacht voor dialoog tussen werkgever en werknemer is een cruciale factor. Niet alleen over hoeveel we werken, maar ook waar en hoe die plek er uit ziet.
“Sindsdien is dat een soort model geworden: werknemers heb je nodig als mens, die je op een goede manier behandelt en door zijn werkzame leven leidt. Zelfs de Oeso, een club van voornamelijk rijke landen, heeft het nu over de welzijnseconomie, waarin de mens meer centraal staat, eerder dan de economische modellen. Dat is een grote omslag in het denken.”
Lees het volledige interview met Sonja hier.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...