TwynstraGudde begeleidt kunstenaars in maatschappelijk programma Mondriaan 150
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren. In dit jubileumjaar buigen drie kunstenaars zich op uitnodiging van het Mondriaanhuis, The Turn Club en TwynstraGudde 150 dagen lang over urgente maatschappelijke vraagstukken.
De komende 150 dagen gaan drie kunstenaars aan de slag met de thema's 'Nieuwsgierigheid', 'Nederigheid' en 'Nabijheid'. Wil je met ze mee op ontdekkingsreis, op de hoogte blijven en leren van het proces én de uitkomsten van de labs? Luister dan hieronder de podcastreeks 'De levende notulen van de Mondriaan TurnLabs' en abonneer je erop.
Kunstenaarsmindset
Een TurnLab is een werkvorm die is bedacht door Merlijn Twaalfhoven, initiatiefnemer van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en bruggenbouwers. In zijn boek 'Het is aan ons, waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden', laat hij zien hoe ieder van ons belangrijk kan zijn bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als mensen de kunstenaar in zichzelf activeren. Dit idee wordt met de TurnLabs in de praktijk gebracht. In de Mondriaan TurnLabs werken teams van ‘laboranten’ onder leiding van de kunstenaars met drie maatschappelijke waarden die onder druk staan in het huidige complexe leven: Nieuwsgierigheid, Nederigheid en Nabijheid.
'En de mensch? Deze moet niet op-zich-zelf zijn en eveneens slechts een gedeelte van het geheel. Wanneer hij aldus, niet meer zijn individualiteit voelt, zal hij gelukkig zijn in het aardse paradijs door hem zelf geschapen.' - Piet Mondriaan, Parijs, 1926
Levende notulen
TwynstraGudde – net als Mondriaan afkomstig uit Amersfoort – ondersteunt het project. Pim Meijer en Oukje van Merle, adviseur social design bij het organisatieadviesbureau, coördineren het maatschappelijk programma. Van Merle is tevens betrokken bij de TurnLabs en maakt gedurende de 150 dagen ook de podcastserie ‘De levende notulen van de Mondriaan 150 TurnLabs’ over het project.
De uitkomsten van de Mondriaan TurnLabs zullen in december worden gepresenteerd. “De hoop en verwachting is dat er ideeën ontstaan die bruikbaar zijn in de realiteit. Of oplossingsrichtingen die organisaties op een spoor zetten waarop weer verder kan worden onderzocht of ontwikkeld”, aldus de initiatiefnemers.
Meer artikelen van Thomas Nobel
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...