Workplace Inside #3: René Keijzer
In de rubriek WorkPlace Inside vertellen SWP Experts over hun persoonlijke verhalen. Wat zijn hun drijfveren? Wat doen zij in hun vrije tijd? Welke gave ervaringen willen ze graag met jou delen? Deze aflevering vertelt René Keijzer over zijn passie voor koken en het belang van een goed georganiseerde keuken als werkomgeving. René zoekt naar parallellen binnen zijn werk als Hoofd Facilitair Management bij DCMR en de organisatie van zijn keuken.
Koken
Ik kook thuis met grote regelmaat voor vrienden en vind het leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Nieuwe concepten in een keuken of in het werk uit proberen spreekt mij erg aan. Dit geeft altijd nieuwe inzichten. En bij het eten heeft dit weer als extra voordeel dat er dan meestal ook goede gesprekken aan tafel zijn. Oprechte aandacht is er dan voor elkaar – aandacht en sociale binding hetgeen er door het hybride werken wel vaak bij inschiet. En daar moet je tijd voor maken. Net als voor je vrienden.
Mise en place
Zonder goede voorbereiding wordt het chaos en daarom besteed ik daar veel aandacht aan. Je kunt wel snel iets bereiden, maar als het complexer wordt dan moet je even de boel op orde maken. Je goed verdiepen in hetgeen je gaat bereiden. Tijd die het vraagt. Ingrediënten die nodig zijn (seizoensgebonden). En altijd vers! Is alles op orde dan gaat het ook van een leien dakje. En houd het schoon! In een schone werkomgeving is het overzichtelijk werken en dat geeft ook rust. Zo ook op het werk. Clean desk policy, dossiers op orde.
Smaken
Smaken verschillen nu eenmaal. Naar ieders mond koken is helaas niet mogelijk. Maar je kunt er wél achter zien te komen wat men graag lust. Vraag het ze. Zonde van al je werk als blijkt dat er één gast tussen zit die bijvoorbeeld een voedselallergie op gluten heeft. Ik merk ook in het werk dat er te weinig gevraagd wordt: “Wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren?” Ook daarin kunnen wij nog beter faciliteren. Maar ook hierin kun je het niet voor iedereen individueel in orde maken. Maar je moet wel de basis op orde hebben.
Samenwerken
Uiteraard ga ik zelf ook graag uit eten. En dan het liefst in een restaurant met een open keuken. Kijken! Het loopt pas goed in een keuken als iedereen dus die ‘mise en place’ op orde heeft, zijn rol weet, zijn verantwoording neemt en zijn taken goed uitvoert. Het is twee tot drie uur een topprestatie leveren. Waarbij er vooral geluisterd wordt wat de chef of de sous chef roept. Dan loopt de samenwerking perfect en mag het resultaat er zijn. Daar geniet ik dan van. En … het moet kloppen met de bediening. Het totaalplaatje. In het werk moet ook iedereen weten wat zijn rol en taak is. Overleg wekelijks met elkaar wat er gedaan moet worden. Klinkt zo simpel. Waarom gaat het dan toch vaak anders dan gewild? Communicatie begint bij jezelf. Je moet het wél doen.
Gezelschap
Thuis heb ik het voorrecht om mijn gezelschap zélf uit te kiezen. Op kantoor niet. Het hybride werken heeft ervoor gezorgd dat de sociale cohesie minder is geworden. Door meer actief op de werkvloer te zijn, een luisterend oor te bieden en te begrijpen waar men (meer) behoefte aan heeft op in te spelen. Zo voer ik met mijn vrienden thuis net zulke goede gesprekken als dat ik met collega’s op het werk doe. Al zijn de onderwerpen geheel anders, de oprechte aandacht is er bij beiden.
Meer artikelen van René Keijzer
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...