Nick Lettink: “Schaf de term ‘workation’ af!”

Nick Lettink: “Schaf de term ‘workation’ af!”

Bij het toevoegen van ‘ation’ aan ‘work’ met daarin de referentie naar vakantie gaat volgens Nick Lettink van YNNO iets mis. Hij pleit er daarom voor de term ‘workation’ af te schaffen.

‘Workation’ is een modewoord dat eigenlijk niks meer doet dan het geven van een andere dimensie aan het woord ‘plaats’ in het aloude tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Wat mij betreft is er helemaal niks mis met je werk kunnen doen op een andere plaats dan thuis of kantoor. Dit zou juist de basis moeten zijn in een organisatie waar je autonoom kunt werken en vertrouwen krijgt om zelf, in afstemming met de mensen waarmee je samenwerkt, een passende tijd en plaats te kiezen voor de werkzaamheden die je moet uitvoeren. Om goed te kunnen concentreren zit ik zelf graag in de bibliotheek met mijn telefoon op stil, voor de ander is dit wellicht op een Caribisch eiland of juist in de camper midden in de natuur. Dat is helemaal prima, maar het heeft wat mij betreft weinig met vakantie te maken. Daarom zouden we het zeker niet moeten vermengen met elkaar.

Bij het toevoegen van ‘ation’ aan ‘work’ met daarin de referentie naar vakantie gaat denk ik iets mis. De Van Dale geeft voor de werkenden onder ons een mooie definitie van vakantie: “jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden/reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan”. Een vakantie is wat mij betreft een echte periode voor ‘vrije tijd’ en ‘afschalen’ en heeft weinig met werk te maken. Ik denk dat het gezond is om jaarlijks of meerdere keren per jaar even helemaal offline te gaan.

Wellicht moeten we daarom de ‘workation’ opknippen in een aantal verschillende vormen:

1)     Werken op vakantie waar het hoofddoel is ontspannen met gezin, vrienden en familie.

2)     Werken op een andere plek dan thuis en kantoor (al dan niet in een vakantiehuis op welke locatie dan ook) met als hoofddoel om te werken in een andere omgeving die helpt om betere resultaten te boeken voor een specifiek doel zoals een boek of een artikel schrijven.

3)     Werken tijdens een studiereis of werkbezoek. Dit voelt voor sommigen als vakantie, maar is gericht op kennisdelen, inzichten opdoen en nieuwe connecties maken. Hoofddoel is daarmee werk. Daarnaast heeft het vaak ook een hoog ‘fun’ karakter.

Iedereen moet zijn eigen keuze maken in het wel of niet ‘workationnen’. Ik denk echter dat we werk niet ten koste moeten laten gaan van de vorm van vakantie waar het hoofddoel is om te ontspannen met gezin, vrienden en familie. Ik zou dus ook een voorstander zijn om de term ‘workation’ af te schaffen en het gesprek met elkaar te voeren over waar men welk werk uitvoert en wanneer men met vakantie gaat (en hopelijk dus ook echt offline is). Dit gesprek voer je niet alleen, maar samen met de collega’s in je team(s) en je afdeling(en) waar je mee samenwerkt. Is het voor de werkzaamheden van belang om fysiek samen te komen op locatie of is het prima om dit vanuit huis of een andere locatie te doen? Dan kan dit prima op iedere locatie waar deze persoon prettig werkt. Of deze persoon in de ochtend opstart met een koffietje op het strand, de koffietent of thuis aan de keukentafel zou niet van belang moeten zijn.

Kortom: werken op welke plek dan ook zou prima moeten zijn als de werkzaamheden dit toelaten. Noem dit alleen geen ‘workation’, maar gewoon werken. En noem vakantie gewoon vakantie en probeer dan ook echt even los te komen van werk. Dat is gezond voor jezelf, maar ook voor je werk en de mensen om je heen. 

Lees ook de bijdrages over workation van twee andere SWP-experts, Rianne Appel en Jan Gerard Hoendervanger.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven