PPS met volwaardige banen voor mensen met beperking

PPS met volwaardige banen voor mensen met beperking

ISS is een van de ondertekenaars van de Charter Diversiteit. In een artikel op de SER-website deelt het bedrijf hoe een publiek-private samenwerking (PPS) leidt tot volwaardige banen voor mensen met een beperking.

ISS doet dat aan de hand van een good practice bij het Ministerie van Financiën. ISS heeft samen met Ministerie van Financiën (Consortium Safire Services) in 2016 een leerwerktraject opgezet om onder andere invulling te geven aan de Participatiewet. Op dit moment biedt het bedrijf jaarlijks een arbeidscontract van gemiddeld 25 uur per week aan vijftien deelnemers met een indicatie banenafspraak. Door tegelijkertijd te leren en te werken worden zij in één jaar breed opgeleid en klaargestoomd voor regulier werk. Daarna zorgt ISS er voor dat de deelnemers bij ISS, het ministerie of andere werkgevers een duurzame baan krijgen.

Edwin van de Pol, Social Innovation Manager bij ISS: “Tijdens het traject zijn de deelnemers in dienst van ministerie van Financiën. ISS verzorgt de instroom, doorstroom, begeleiding en uitstroom van de deelnemers die aanvullende werkzaamheden verrichten. Ze leren werken in de catering, achter de receptie, in de postkamer, in de schoonmaak of als barista. Wat deze deelnemers doen maakt geen deel uit van het dienstverleningscontract tussen het ministerie en ISS. Daartegenover staat dat het werk dat deze mensen doen absoluut toegevoegde waarde heeft, zowel voor de dienstverlening van ISS én voor hun eigen ontwikkeling en baankansen. En de resultaten laten zien dat het werkt: van de vijftien mensen die meedoen, kunnen er veertien daarna duurzaam elders of bij ministerie van Financiën een baan vinden. Mensen worden goed opgeleid en dat loont.”

Goede begeleiding = win-win

ISS heeft eigen projectleiders en werkbegeleiders die de deelnemers op de werkvloer ondersteunen. Daarnaast krijgen deelnemers wekelijks een uur jobcoaching vanuit Jobstap voor begeleiding op alle aspecten, maar ook om hen te helpen zich te oriënteren op de volgende stap. Voor het aantrekken van deelnemers werken het ministerie en ISS onder andere samen met de gemeente Den Haag, werk- en ontwikkelbedrijf Den Haag Werkt, Jobstap en UWV.

Mede dankzij deze samenwerking heeft ISS waardevolle kennis en ervaring opgedaan die worden ingezet om antwoord te geven op de stijgende vraag van opdrachtgevers naar diversiteit, inclusief werkgeverschap en maatschappelijke (toegevoegde) waarde. Die unieke kennis maakt een bedrijf interessanter voor de markt.

Van de Pol heeft een belangrijke tip voor werkgevers: “Centraal staat dat je op een gelijkwaardige manier met mensen omgaat. Dat er een win-winsituatie ontstaat. Je ziet nog weleens in het bedrijfsleven dat niet iedereen begrijpt hoe dat in elkaar steekt. Ik vraag me altijd af: ‘Waar komt iemand vandaan, wat heeft iemand nodig?’ Mensen uit bepaalde doelgroepen hebben vaak littekens opgelopen in het leven, wat hen kwetsbaarder heeft gemaakt. Dus ik zoek naar werkgevers die dat begrijpen. Degenen die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden, worden daarvoor opgeleid. Dat is niet een one size fits all formule. Je moet altijd zorgen voor de juiste balans.”

Op de foto: het interieur van het ministerie van Financiën.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven