Ilse Schapendonk: “Techniek inzetten bij persoonlijke aansturing vitaliteit”
Hoe kun je technologie zoals apps inzetten bij de persoonlijke aansturing van vitaliteit? Dat legde Ilse Schapendonk uit tijdens de tweede Round Table Duurzame Impactmakers over gezondheid en vitaliteit.
Bij de Round Table vertelt Ilse dat bij de gemeente Tilburg naast duurzaamheid vitaliteit een belangrijk thema is. “We hebben daar een mooi programma voor ontwikkeld, maar wat ik vooral goed vind is dat we nu een app hebben gemaakt die dat programma meer verfijnt zodat het meer aansluit bij de behoeften van de medewerkers. Daar waar we vroeger werkten met lange vragenlijsten stellen we nu een korte vraag en stellen zo nodig meteen het beleid bij. We zetten kortom ook technologie in bij de persoonlijke aansturing van vitaliteit.”
Verantwoordelijkheid
Later in het gesprek gaat Ilse in op de verantwoordelijkheid voor gezondheid en vitaliteit en waarom hybride werken daarbij een complicerende factor is: “Vroeger kon je als lijnmanager medewerkers op kantoor observeren en zo nodig iemand binnen roepen. Dat automatisme is er echter uit. Vandaar dat zowel organisatie als medewerker hierin nu hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en bewuster ermee om moeten gaan.” Ook licht ze toe hoe het nieuwe stadskantoor van Tilburg heeft ingespeeld op de nieuwe manier van werken. “Wij hebben een combinatie gemaakt van creatieve zones en gebieden waar nog gewoon gewerkt kan worden. Dit hebben we gedaan uit functie- maar ook uit welzijnsoverwegingen: niet iedereen heeft thuis een geschikte werkplek. We voeren wel het gesprek met medewerkers: als ze de hele dag op een concentratiewerkplek zitten is het de vraag wat je op kantoor komt doen. Het betekent dat je je agenda anders gaat organiseren en ervoor zorgt dat je ruimte en tijd inbouwt. Wij hebben daarvoor ook secretaresses en ondersteuners ingezet om medewerkers daarbij te helpen. Tegelijkertijd weten we dat het een tijdje gaat duren voordat medewerkers eraan gewend zijn.”
Differentiatie
Bij het post-corona inrichten van de werkomgeving pleit Ilse voor differentiatie: “Functiegerelateerd, maar ook kijkend naar het welzijn van de medewerkers. We weten dat de een meer naar kantoor komt en de ander juist niet. Maar ook dat iemand soms geen keus heeft omdat hij thuis niet kan werken.” Daarnaast speelt mobiliteit een rol. Ilse vertelt over de situatie bij de gemeente Tilburg: “Parkeren moet je zelf betalen, het OV daarentegen krijg je vergoed. Ook is er een fietsplan.”
Bij dit alles wordt bij de gemeente Tilburg gewerkt vanuit de driehoek HR-FM-IT. Ilse: “We kijken integraal. Omdat we ons ervan bewust zijn dat het een niet zonder het ander kan.”
Aan het eind van de Round Table zet Ilse iedereen met de voeten terug op aarde: “Ik hoor veel over plannen maken en pilots draaien, maar bij de gemeente Tilburg proberen we ook gewoon wat te doen. We wachten niet op beleid of pilots en kijken niet naar drempels maar gaan slagvaardig aan de slag.”
Het complete verslag van de tweede Round Table vindt u in SWP magazine 10, dat in juni 2022 is verschenen. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers
Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen
zaterdag 22 januari
Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest ...
GRIP Facility nieuwe partner Smart WorkPlace
vrijdag 21 januari
GRIP Facility begon in 2016 met de ambitie om het beheer van facilitaire contracten te revolutioneren. Als nieuwe partner ...