Ook je brein mag anders zijn
Hoe organiseer je een prettige werkomgeving voor de ruim 20% van de mensen die een brein heeft dat anders werkt dan bij ‘de meesten’? Smart WorkPlace partner Sweco vertelt in onderstaande blog hoe zij dat aanpakken.
Een ander brein
Ruim 20% van de mensen heeft een brein dat anders werkt dan bij ‘de meesten’. Kwaliteiten als creativiteit, patroonherkenning of hyperfocus sieren hen. Bij de gangbare managementstijlen, werkprocessen en kantoorinrichting voelen ‘de meesten’ zich prima. Alleen die 20% vaak niet. Zij hebben juist een andere omgeving nodig om prettig te kunnen werken. Maar welke en hoe organiseer je dat? Om daar achter te komen werken wij onder andere samen met detacheringsbureau AutiTalent voor mensen met autisme.
Wat is een ander brein
Diversiteit is er op vele manieren. Zo ook in je brein. Logisch, geen mens is immers hetzelfde. De breinen van de genoemde 20% werken net even anders. Denk aan autisme, hoogbegaafdheid, ADD, ADHD, dyslexie, hoog sensitiviteit, dyscalculie, synesthesie en een bipolaire – of angststoornis. Deze breinen verwerken informatie en prikkels anders en intensiever. En zijn vaak in staat veel meer ‘out of the box’ te denken. Een must voor het vinden van verrassende nieuwe oplossingen.
Oog voor talent
Om talenten te laten bloeien, moet je ze eerst zien. Mirjam Nordholt, relatiemanager bij AutiTalent: “Bedrijven moeten stoppen met zoeken naar het schaap met de vijf poten. Kijk naar wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan. Mensen met autisme hebben uitzonderlijke talenten, zet daar op in.” Met deze bril op paste ze samen met Sweco de vacature voor een geohydroloog aan en begeleidt ze ons tijdens het hele detacheringstraject.
Professionele begeleiding
Als jobcoach van Stichting Jobstap hielp Miriam Berentschot via een traject van het UWV de geschikte kandidaat solliciteren op de vacature van geohydroloog. “Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Samen zijn we erachter gekomen wat er eerder spaak ging bij sollicitaties en wat nodig is om goed te kunnen functioneren zoals een vaste werkplek, prikkelarme omgeving en een vast aanspreekpersoon.” Nu na aanname blijft Miriam onze collega coachen. Ook begeleidt ze Sweco in hoe het beste te communiceren en door inzicht te geven in de denkwijze van de kandidaat.
Talenten laten bloeien
“Investeer tijd en ruimte aan de voorkant en later in begeleiding. Maak het niet gelijk heel groot.” adviseert teammanager water, Ron Buitelaar. “Bespreek met een klein groepje mensen welke type werk hebben we en schrijf vervolgens een goede stap-voor-stap instructie.” Onze nieuwe geohydroloog is inmiddels twee dagen in de week aan de slag met data van grondwatermonitoring. “De extra begeleiding betaalt zich later vanzelf terug. Daar heb ik alle vertrouwen in. Deze persoon is superslim en een aanwinst voor ons team. Met de juiste begeleiding en net even een andere organisatie van bepaalde zaken, gaat hij vliegen.”
Buddy+
Nieuwe collega’s krijgen bij Sweco altijd een buddy. In dit geval is Lysbet Bonnema, ook geohydroloog, een buddy plus. Zij heeft extra ruimte en tijd gekregen om haar nieuwe collega te begeleiden. Met name voor de sociale en algemene kant. Denk aan netwerken met collega’s, urenschrijven en zorgen dat de werkvoorraad op peil blijft. Enthousiast vertelt Lysbet: “Niet dezelfde studie maar we zijn wel beiden afgestudeerd aan de Universiteit Wageningen. In het begin was het wat aftasten over en weer. Nu twee maanden verder, zijn de verwachtingen helder en zie ik een stralende collega die dingen snel en secuur oppakt. Echt supergoed. Het is zo leuk om iemand te helpen zijn plek te vinden.“
Diversiteit voorwaarts
We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Door met een open en zo breed mogelijke blik te werven bereiken we ook talent met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering, een aandoening in het autisme spectrum of ex-statushouders.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...