De meerwaarde van de campus en het vormgeven van de hybride campus
De meerwaarde van de campus is tijdens en na COVID heel duidelijk geworden. Dat stellen Monique Arkesteijn (links) en Alexandra den Heijer van de TU Delft tijdens hun presentatie op Campus Day op 28 juni.
Volgens Monique en Alexandra bleek namelijk niet alleen dat thuiswerken een goede optie is geworden voor alle organisaties, maar was het ook evident hoe zeer de fysieke campus en ontmoetingen werden gemist. Organisatie zoeken daarom nu naar juiste vorm voor hun hybride campus. “In ons onderzoek zoeken wij naar slimme oplossingen om de schaarse middelen beter uit te nutten met de betrokkenheid van de creativiteit en inventiviteit van de hele campus-community. We laten de transitie van de campus zien, van traditioneel naar virtueel en deels weer terug. De campus is cruciaal in het onderwijs om met en van elkaar te leren, innovaties te testen in living labs en dure faciliteiten zoals laboratoria samen te delen.” Het duo geeft ook een overzicht van een scala aan campus-trends. “We zien bijvoorbeeld meer en meer dat universiteiten hun hele campus kunnen inzetten als living lab.”
Campus manager
Ook behandelen Monique en Alexandra de rol van de campus manager. “Zij hebben de complexe taak te beslissen welke innovaties op de campus geïmplementeerd worden, of niet?” Ze hebben aandacht voor de gezondheid van de medewerkers en de studenten maar ook met de schaarste aan energie en financiële middelen. “In complexe beslissingen over de campus alle stakeholders te betrekken is een van onze speerpunten! We laten op Campus Day ook een nieuwe methode zien, de PAS, die de verschillende stakeholders ondersteunt om samen optimale oplossingen te ontwerpen.”
Veranderingen
Monique en Alexandra gaan tijdens hun presentatie ook in op de voornaamste veranderingen die zij zien op de campus: “Ten eerste de ontwikkeling van vraag-gestuurd naar aanbod-gestuurd. De druk op de campusmanager is enorm toegenomen vanuit alle kanten. Ze hebben te maken met de gezondheid van de medewerkers en de studenten maar ook met de schaarste aan energie en financiële middelen. De andere verandering is dat de arbeidsmarkt onder druk staat. Het tekort aan medewerkers loopt op en de ‘battle for brains’ staat heel hoog op de agenda.”
De twee hebben zin in Campus Day op 28 juni in Building 37 op de TU Delft Campus: “Onderzoek doen dat de praktijk dient, dat motiveert ons. Daarom is Campus Day voor ons belangrijk.”
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...