Head of change moet hybride werken in goede banen leiden
Bij organisaties moet er een Head of Change komen, die met een overall view het samenwerken bij hybride werken in goede banen leidt. Daarover sprak de Round Table ‘Hybride werken – De uitdaging van het samenwerken'.
Pieter van der Laan legt uit wat zo’n Head of Change zou moeten doen: “Zo iemand moet niet binnen een organisatie de verandering managen, maar meer vanuit een veranderplatform (de vraag van de medewerkers) kijken welke organisatieveranderingen plaatsvinden en inschatten welke verandering meer of minder aandacht nodig heeft en welke verandering – op bijvoorbeeld het vlak van digitalisering, huisvesting of organisatie – meteen moet worden opgepakt en welke nog wel even kan wachten. Daarmee kan hij dan invloed uitoefenen ten gunste van de totale verandering, innovatie of verbetering van een organisatie.” Ook pleit Van der Laan voor funding voor veranderingen: “Organisaties geven nu vaak aan dat verandering belangrijk is, maar maken daar geen geld voor vrij.”
Sander Munsterman is een voorstander van de Head of Change zoals Van der Laan voorstelt. Hij ziet vanuit de praktijk ook nog een andere beweging: “Pre-corona sprak ik bij organisaties vooral met FM, inmiddels zit er bij gesprekken een heel consortium met ook HR, vastgoed, directie, IT en communicatie.”
Ook Janneke Koeleman vindt de suggestie van een Head of Change interessant: “Ik zie namelijk dat weliswaar de integraliteit wordt opgezocht, maar dat dit tegelijkertijd leidt tot een opeenstapeling van veranderingen die moeten plaatsvinden. Vervolgens is de regie daarover echter zoek. Evenals het inzicht in de prioriteit van de veranderingen en in het absorptievermogen van een organisatie.” René Keijzer knikt instemmend: “Ook ik zie het nut in van een Head of Change. Tegelijkertijd weet ik ook dat een mens maar een aantal veranderingen tegelijkertijd aan kan. Het moet ook behapbaar en leuk blijven. We moeten ook geen rocket science van hybride werken maken.” Ilya Devèrs: “Met dat laatste ben ik het van harte eens. Ten slotte is hybride werken een continuering van Het Nieuwe Werken, met tijd-, plaats- en device-onafhankelijk werken. Kortom: hele oude wijn in hele nieuwe zakken. Tegelijkertijd constateren we zojuist ook dat het nodig is om het portfolio aan programma’s, dat met hybride werken samenhangt, te rangschikken om te voorkomen dat we overbelast raken. Vandaar dat ook ik het pleidooi voor een Head of Change steun, want dat rangschikken is juist zijn rol.”
Deelnemers Round Table
Bert Wessels, Strategisch adviseur Huisvesting en Workplace Innovator bij de Belastingdienst.
Janine Kleverwal, Business Partner Facility Services bij Essent.
Janneke Koeleman, Senior manager huisvesting- en organisatiestrategie bij Brink.
René Keijzer, Hoofd Facilitair Management bij DCMR Milieudienst Rijnmond.
Pieter van der Laan, Veranderkundige en Partner bij YNNO.
Sander Munsterman, Co-Founder FlexApp Approxx.
Ilya Devèrs, Co-Founder Reworc.
Wim Kooyman, Directeur Smart WorkPlace.
Click hier voor het complete verslag van de Round Table.
Op de foto staand van links naar rechts: journalist Peter Bekkering, Sander Munsterman, Bert Wessels, Pieter van der Laan, Janine Kleverwal en moderator Wim Kooyman. Zittend van links naar rechts: René Keijzer, Janneke Koeleman en Ilya Devèrs. Foto: Patrick Post.
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...