Duurzame Impactmaker Harry Verheijen: “Alles wat je met duurzaamheid doet is een winstpunt”
SWP en ISS lanceren het programma Duurzame Impactmakers. Tijdens Round Tables komen bevlogen professionals bijeen en delen kennis en inspiratie over hoe zij bijdragen aan de verduurzaming binnen hun organisatie en omgeving. Maak kennis met de vijfde Duurzame Impactmaker, Harry Verheijen, intercedent vervoer ondersteuning metro bij het GVB.
Harry Verheijen, die zich bij het GVB onder meer bezighoudt met schoonmaakcontracten, geeft aan dat voor hem op persoonlijk vlak duurzaamheid toch vooral een spagaat is. “Ik ga namelijk enerzijds altijd met de fiets en het OV, maar anderzijds heb ik verre reizen als ‘guilty pleasure’. Al probeer ik die vliegreizen weer te compenseren door CO2-neutraal te vliegen. Mijn motto is wel: alles wat je doet met duurzaamheid is een winstpunt, dus ook het laaghangend fruit.” Duurzaamheid zit bij het GVB onder meer, vertelt Verheijen, in het uitvragen van elektrisch vervoer bij de schoonmaakcontracten, het scheiden van afval en het hameren op MVO.
Verheijen geeft aan dat duurzaamheid in de praktijk soms tot lastige keuzes leidt: “Ik zou voertuigbestuurders graag met een energiemeetsysteem via hun mobiel tijdens het rijden inzicht willen geven in hun gebruik zodat ze bewuster en zuiniger gaan rijden. Maar de GVB-directie hanteert keihard: geen mobieltjes tijdens het rijden. Daarom zijn we nu in gesprek hoe we toch de bewustwording rond duurzaamheid bij de medewerker kunnen brengen. Een teammanager zou bijvoorbeeld in een persoonlijk gesprek met zijn medewerker kunnen toelichten hoe deze bewust kan rijden.” Vervolgens benoemt Verheijen een ander dilemma uit de duurzaamheidspraktijk: “Op het Logistiek Centrum Metro staat een groot datacentrum met een afgekeurde koel- en verwarmingsinstallatie uit 1973. Vervanging is echter een enorme investering, zeker voor een organisatie als het GVB waar de marges heel dun zijn. Die afweging blijft dus een struggle. Toch wordt hij nu in 2022 vervangen door een elektrische warmtepomp.”
Verheijen heeft ook een duidelijk advies: “Je werkt in een organisatie die voortdurend keuzes moet maken. Probeer binnen die keuzes altijd het beste eruit te halen. Zo heb ik schoonmaakmiddel voor de voertuigen laten aanleveren in 1000 liter vaten in plaats van 25 liter zoals voorheen. Dat scheelt heel veel afval.”
De eerste Duurzame Impactmaker was Guido Meijer. Lees zijn visie hier. De tweede was Marcha Ghurahoo. Lees haar visie hier. De derde was Marcella Mesker. Lees haar visie hier. De vierde was Seth Halkes. Lees zijn visie hier.
Het complete verslag van de eerste Round Table vindt u in SWP magazine 9, dat medio november 2021 is verschenen. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers
Opinie: Trump zet thuiswerken terug in de tijd
donderdag 27 januari
Wat gaat de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van Amerika betekenen voor de werkomgeving? In dit opiniestuk ...
“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”
maandag 24 januari
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...