Duurzame impactmaker Seth Halkes: “Stick to the plan!”

Duurzame impactmaker Seth Halkes: “Stick to the plan!”

SWP en ISS lanceren het programma Duurzame Impactmakers. Tijdens Round Tables komen bevlogen professionals bijeen en delen kennis en inspiratie over hoe zij bijdragen aan de verduurzaming binnen hun organisatie en omgeving. Maak kennis met de vierde Duurzame Impactmaker, Seth Halkes, directielid bij  ISS Facility Services.

Seth Halkes is bij ISS Facility Services onder meer verantwoordelijk voor de afdeling Operations Performance waar ook duurzaamheid is geborgd. “Bij die afdeling kijken we ook vanuit duurzaamheidsperspectief naar onze supply chain. Dat is interessant omdat we juist in de keten impact kunnen maken, want als je duurzaamheid samen aanpakt is het effect veel groter.” Hij geeft aan dat duurzaamheid voor de oudere generaties nog niet altijd vanzelfsprekend is, terwijl zijn kinderen volledig zijn opgegroeid met duurzaamheid.

Halkes gaat in op de vraag in hoeverre duurzaamheid in de strategievorming van de business op het hoogste niveau van ISS een rol speelt: “Als groot internationaal bedrijf met wereldwijd 400.000 medewerkers in verschillende landen hebben we gezegd: we zijn als ISS zo groot, we moeten impact kunnen maken op duurzaamheid. En dat zit naast voor de hand liggende zaken als elektrische auto’s ook in de mensfactor met thema’s als diversiteit en inclusiviteit: dus zorgen dat mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt toch aan het werk komen. In de dienstverlening wordt er bij ISS inmiddels hoog ingezet op het thema duurzaamheid. Zo wordt er schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, wordt er steeds meer aan plasticreductie gedaan en worden er ook in de aanbestedingen steeds scherpere duurzaamheidsdoelstellingen gevraagd.  Bij ISS in Nederland zien we dat de jongere generaties het voortouw nemen in de duurzaamheidsstrategie. . Zij hebben een strategisch plan geschreven waarin ze stellen dat ze in januari 2022 de baseline willen hebben voor scope drie. Daarbij kijk je niet zoals bij een en twee naar je eigen bedrijf, maar naar de supply chain. En dan kun je – bijvoorbeeld bij catering – meteen een waanzinnig grote impact maken op bijvoorbeeld CO2-uitstoot.”

Hij haalt in dat verband ook het Plastic Pact aan dat ISS heeft ondertekend: “Dat ondertekenen is mooi, maar pas als je gaat zeggen bij de inkoop van catering dat je geen plastic verpakking accepteert maak je echt impact.” Ook bij de SDG’s heeft ISS in Nederland duidelijke keuzes gemaakt: “We zetten vol in op zes (schoon water en sanitair), acht (waardig werk en economische groei), twaalf (verantwoorde productie en consumptie) en dertien (klimaatactie). De directie heeft zich hieraan gecommitteerd, evenals aan doelstellingen over percentages CO2-reductie. En we hebben ook de consequentie geaccepteerd dat daarbij geld niet altijd het belangrijkste is. Ik vind dat ook van belang, want als je impact wilt maken op duurzaamheid is mijn motto: Stick to the plan! Tegelijkertijd zie ik ook dat veel bedrijven nog worstelen met het gedachtegoed duurzaamheid en circulariteit en wat dat financieel betekent. Wij kunnen dan als groot bedrijf laten zien dat investeren daarin op andere punten – vitaliteit, gezondheid, lager ziekteverzuim en medewerkerstevredenheid – wel degelijk winst oplevert.” Om het thema duurzaamheid verder te brengen in de organisatie heeft ISS vijf stappen gedefinieerd, waarvan stap een is om het goed bij iedereen in de organisatie tussen de oren te krijgen. ISS heeft daarvoor ook een dedicated sustainability team in het leven geroepen.

Halkes gaat ook in op de link tussen duurzaamheid en personeelsbeleid: “Mensen gaan voor ISS kiezen omdat ze ons een ‘responsible employer’ vinden. Wij hebben daarnaast als doelstelling dat we met ons duurzaamheidsbeleid het verloop van medewerkers met een bepaald percentage willen verlagen en de instroom van jonge talenten willen verhogen.”

Halkes benadrukt waarom kennisdelen over duurzame impact zo belangrijk is. “Dat kennisdelen is ooit de belangrijkste reden waarom we als ISS bij Smart WorkPlace hebben aangesloten. Dat heb ik in deze discussie ook gemerkt: er zijn bij zoveel organisaties mensen die echt voorvechters zijn van het duurzaam impact maken en die duurzaamheid echt in hun genen hebben. Mijn oproep is daarom: koester hen en als je ze nog niet in je organisatie hebt, haal ze dan naar binnen. Er zijn al voldoende inspirerende best practices, die vaak helemaal niet zo ingewikkeld zijn.” En hij heeft nog een laatste oproep: “Maak duurzaamheid ook leuk! Bijvoorbeeld door gamification of een incentive.”

De eerste Duurzame Impactmaker was Guido Meijer. Lees zijn visie hier. De tweede Duurzame Impactmaker was Marcha Ghurahoo. Lees haar visie hier. De derde Duurzame Impactmaker was Marcella Mesker. Lees haar visie hier.

Het complete verslag van de eerste Round Table vindt u in SWP magazine 9, dat in november verschijnt. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven