Duurzame impactmaker Marcella Mesker: “Meer kenbaar maken binnen organisatie”
SWP en ISS lanceren een gezamenlijk programma; Duurzame Impactmakers. Een groep van bevlogen professionals komen tijdens Round Tables bijeen en delen kennis en inspiratie over hoe zij bijdragen aan de verduurzaming binnen hun organisatie en omgeving. Maak kennis met de derde Duurzame Impactmaker Marcella Mesker van HTM.
Marcella Mesker houdt zich vooral bezig met Europese aanbestedingen bij HTM. “Dat betekent samen met inkoop duurzaamheid benadrukken richting onze leveranciers.” Haar moment van bewustwording rond duurzaamheid lag ruim vijf jaar geleden toen ze moeder werd van een dochter. “Dat was het moment dat ik dacht hoe ik de wereld achter ga laten en besloot: nu gaan we zaken anders doen. Ik ben toen gestopt met het eten van vlees en vis, ik ben begonnen met afvalscheiding en een moestuin en heb mijn diesel vervangen door een elektrische auto.”
Bij HTM is duurzaamheid zeker een thema zegt Mesker. “Dat zie je terug in onder meer het toepassen van zonnepanelen en in de elektrificatie van het fleet management. Binnen mijn facilitaire afdeling zijn we bezig om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen. Maar we moeten daarbij ook rekening houden met onze gebruikers. Als de keuze namelijk een directe impact heeft op hen kan er weerstand ontstaan en dan schiet je je doel voorbij. Bij die grote items waar er geen directe impact is, zoals de zonnepanelen, is die weerstand er niet. We zijn nu bezig met het creëren van een innovatieruimte in onze panden en voor het eerst kwam daarbij vanuit de business de vraag of dat ook circulair zou kunnen. Tegelijkertijd hebben we als afdeling ook een verantwoordelijkheid om daar pro-actiever in te zijn: als we straks gaan nadenken over een ander kantoorconcept, dan moet duurzaamheid daarbij hoog op de agenda staan.”
Mesker zou graag meer willen weten over het inschakelen van generaties bij duurzaamheid. “Onze medewerkers zijn vooral babyboomers en deels generatie-X. Het is interessant om te onderzoeken hoe deze generaties tegenover duurzaamheid staan.”
Mesker merkt dat het over duurzaamheid praten vanuit het maken van impact nog duidelijk in de kinderschoenen staat. “Wel merk ik dat zulke discussies ook bij mijzelf een bewustwordingsproces activeren. Een andere les is: als we hiermee vanuit Facilities meer willen doen dan zullen we dat ook kenbaar moeten maken binnen onze organisatie.”
De eerste Duurzame Impactmaker was Guido Meijer. Lees zijn visie hier. De tweede Duurzame Impactmaker was Marcha Ghurahoo. Lees haar visie hier.
Het complete verslag van de eerste Round Table vindt u in SWP magazine 9, dat in november verschijnt. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...