Werkgeluk blijft ondanks corona stabiel

Werkgeluk blijft ondanks corona stabiel

Het werkgeluk is ondanks corona de afgelopen jaren met ruim voldoende stabiel gebleven. Dat blijkt uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek, gepresenteerd in de Week van het Werkgeluk (20-26 september).

Het onderzoek, uitgevoerd door MonitorGroep, Gelukkig Werken Academy en Happy Office, wordt al sinds 2010 gedaan. In die jaren schommelde het werkgeluk altijd tussen de 7,1 en 7,3. Aan het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021 deden 1500 mensen mee.

De lockdown lijkt op verschillende mensen een heel ander effect te hebben: 47% geeft aan evenveel positieve als negatieve ervaringen te ervaren; 35% heeft meer negatieve emoties ervaren, 12% meer positieve emoties zoals meer rust en ontspanning en 9% meer psychische klachten zoals stress, uitputting, somberheid of burn-out klachten.

Enkele andere opvallende uitkomsten van het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021:

  • De werkdruk is op te delen in te laag, precies goed, hoog maar niet bedreigend en te hoog. Uit het onderzoek blijkt dat de derde categorie het hoogst scoort op werkgeluk.
  • Jongere werknemers geven hun werkgeluk een lager cijfer dan hun oudere collega’s. 55-plussers geven hun werkgeluk het hoogste cijfer.
  • De manager is derde als oorzaak van laag werkgeluk en staat onderaan de in de lijst van zaken die het werkgeluk vergroten.
  • Managers schatten zichzelf op alle fronten positiever in dan werknemers doen. Zo zegt 85% van de managers complimenten te geven en waardering te uiten, terwijl 58% van de werknemers dit zo ervaart. Hetzelfde geldt voor samenwerking en ruimte geven aan iemands mening.
  • Werknemers kregen in de coronaperiode fors minder waardering van hun baas dan in voorgaande jaren.
  • Werknemers die de meeste regie over hun carrière en geluk hebben, scoren een 7,5 op werkgeluk en daarmee bovengemiddeld.
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven