Goed ventileren zorgt voor beter binnenklimaat en betere leerprestaties
Met een mechanisch ventilatiesysteem inclusief goed beheer en onderhoud kunnen scholen goed ventileren en zorgen voor een beter binnenklimaat dat voor betere leerprestaties zorgt. Dat stelt Smart WorkPlace partner Sweco.
In een LinkedIn-post zet Bert van Renselaar, Business Director Energietransitie bij Sweco, enkele verontrustende feiten op een rijtje:
- Corona heeft tot een stijging van de energierekening in het onderwijs geleid van 23 miljoen euro. Daarvan was 2 miljoen tijdens de eerste lockdown, waar in 20 procent van de scholen installaties aan bleven staan zonder dat er les werd gegeven. Goed energiebeheer had 2 miljoen euro kunnen schelen. Na de zomervakantie van 2020 ging iedereen naar school en steeg de energierekening gemiddeld met 15 procent, wat voor de hele sector 21 miljoen aan extra kosten betekende.
- Al 35 jaar weten we dat een gebrek aan frisse lucht in gebouwen de prestaties in negatieve zin kan beïnvloeden. We weten bovendien dat een optimale conditie van een klaslokaal 800 ppm is. In 2006 liet een onderzoek van SenterNovem echter zien dat bij meer dan 80 procent van de scholen de concentratie boven de 1200 ppm lag.
- Ondanks het in 2015 opgestarte Frisse Scholen programma is er de afgelopen vijf jaar nog beperkt geïnvesteerd in het fris maken van scholen. Gebrek aan investeringsruimte lijkt daarin de grootste bottleneck te zijn, naast een gebrek aan kennis over wat een optimale ventilatie is en hoe dat behaald kan worden. Dat is zonde aldus Van Renselaar, want een goed en gezond binnenklimaat draagt bij aan reductie van de kans op besmetting en verspreiding van COVID-19.
Mechanisch ventilatiesysteem
De oplossing is volgens Van Renselaar het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem. Het nadeel daarvan is dat het binnenklimaat (temperatuur en tocht) verslechterd in de herfst/winter en de stookkosten significant zullen stijgen. Om dat te voorkomen kan een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning worden aangelegd.
Alleen daarmee ben je er echter nog niet, aldus Van Renselaar. Het moet namelijk gecombineerd worden met goed beheer en onderhoud. Alleen dan kan namelijk goed geventileerd worden zonder overlast.
Iedere school zou direct al aan de slag kunnen gaan met de basale maatregelen. André van Ewijk, Teammanager Energiemanagement bij Sweco: “Als algemeen advies geven wij mee om verblijfsruimtes op termijn te voorzien van een CO2-meter. Door een centrale bewaking van de CO2-waardes kan een automatische waarschuwingsmelding naar de docent of conciërge verstuurd worden bij te snel oplopende CO2-concentraties.”
Om ervoor te zorgen dat scholen klaar zijn voor het winterseizoen biedt Sweco tot de start van de winter nu een wintercheck aan. Hiermee wordt het energieprofiel van de school gecheckt op mogelijkheden voor energiebesparing. Hiermee kunnen scholen zich voorbereiden op een optimaal klimaat tijdens het winterseizoen.
Meer artikelen van Sweco Nederland B.V.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...