Placemaking als nieuwe filosofie voor facility- en workplacemanagers

6 min

 

Placemaking als nieuwe filosofie voor facility- en workplacemanagers

Welke kansen liggen er op het vlak van placemaking voor de facilitaire- en workplace markt? Daarover schreef Wisse Stenchlak van Smart WorkPlace partner HEYDAY FM een blog voor Rever Interieurprojecten.

Ongeveer 60 jaar geleden deed ‘placemaking’ haar intrede als nieuwe filosofie voor de openbare ruimte. De grondleggers Jane Jacobs en William H. Whyte lanceerden baanbrekende ideeën om steden en gebieden te ontwikkelen voor mensen, in plaats van winkels en auto’s. Dit is nog steeds relevant in de vastgoedmarkt en is een hippe, maar geen nieuwe term. Omdat ik met één been in de vastgoedmarkt sta en met het andere been in de facilitaire- en workplace markt ben ik inmiddels bedreven ideeënmakelaar.  Ik neem jou graag mee in welke kansen er liggen op het vlak placemaking voor de facilitaire- en workplace markt.

Inmiddels anderhalf jaar, talloze blogs, webinars, gesprekken, artikelen en onderzoeken verder over door COVID-19 versnelde ontwikkelingen, zie ik door alle bureaus het kantoor niet meer. Op verzoek van Rever ben ik daarom gestart met het scouten van filosofieën en concepten waar we wellicht binnen facility- en workplace management – in deze dynamiek – van kunnen leren vanuit de vastgoedmarkt. Met een dosis onbevooroordeelde verbeeldingskracht, nieuwsgierigheid en creativiteit vanuit jou presenteer ik graag Placemaking.

Wat is Placemaking?

Laten we beginnen met een stukje theorie. Placemaking is een holistische benadering van de ontwikkeling, het design en management van de publieke ruimte, een buurt, stad of regio vanuit lokale kracht. Het gaat om lokale initiatieven, communities, inspiratie en lokaal potentieel om zo publieke ruimten te maken door en voor mensen die de gezondheid, het geluk en de well-being versterken van mensen die daar wonen, werken en/of verblijven.

Klinkt dit al relevant voor kantoren en de toekomstige werkomgeving?

Placemaking is naast een proces ook een filosofie en mindset. Dit kan gepland of spontaan ontstaan door een proactieve (lokale) overheid, projectontwikkelaars, eigenaren/beleggers, stichtingen of door buurtschappen en communities zelf. Goede placemaking maakt gebruik van onbenutte ruimten om de beleving in gebieden voor bewoners en gebruikers positief te stimuleren om zo gewoonten en lokale cultuur te ontwikkelen.

Wat levert Placemaking op?

Het inspireert mensen om samen de plek en omgeving nieuw leven in te blazen als het hart van de community met onder andere als doel het vergroten van de:

  • Leefbaarheid van de plek en het gebied;
  • Creativiteit en creatief gebruik van de plek;
  • Gezamenlijke waarde en inclusiviteit;
  • (Onderscheidende) Identiteit van een gebied en haar ontwikkeling.

Jacobs en Whyte benadrukten de sociale en culturele waarde van levendige buurten en uitnodigende publieke gebieden. Jacobs sprak lokale communities aan om eigenaarschap te nemen over haar eigen straten. Dit wordt in haar boek met de gelijknamige titel ‘eyes on the street’ genoemd. Dankzij pioniers als Jacobs en Whyte (en vele anderen zoals het platform ‘Project for Public Spaces’) is een uitgebreid model ontstaan rondom Placemaking welke gestoeld is op vier pijlers uit het Placemaking Diagram zoals afgebeeld (bron: www.pps.org):

Placemaking als nieuwe filosofie voor facility- en workplacemanagers

  • Gezelligheid – ‘Sociability’
  • Toepassingen en Activiteiten – ‘Uses & Activities’
  • Comfort en Imago – ‘Comfort & Image’
  • Toegang & Verbinding – ‘Access & Linkages’

In de jaren ’90 nam Placemaking een vlucht en nog steeds wordt dit veel toegepast. Inspirerende voorbeelden van Placemaking initiatieven kun je opzoeken via https://www.pps.org/projects.

Placemaking voor facility- en workplace professional

Mijn vermoeden is dat jij als facility- en workplace professional goed geïnformeerd bent vanuit alle recente ontwikkelingen en je visie op de toekomst hebt kunnen ontwikkelen. Ik hoop dat je vanuit daar verbinding kan maken waarom ik Placemaking graag onder de aandacht breng. Kantoren en werkomgevingen zijn tenslotte al meer dan een jaar (en in veel gevallen al veel langer) onbenutte plekken.

Als je woorden zoals ‘buurt’, ‘omgeving’ en ‘plek’ vervangt door ‘werkplek’, ‘werkomgeving’ of ‘kantoor’ zijn Placemaking en bijbehorende inzichten door te vertalen naar ‘Workplacemaking’. Voorbeelden hiervan zijn: de taart van de buurvrouw in een koffiebar of je thee die je haalt uit een lokale pluktheetuin. Maar denk ook aan shared buurtdesks voor jonge ondernemers die je welkom heet in je hospitality-zone of het houden van buurtlezingen door alleenstaande buurtouderen en -jongeren.

Placemaking houdt rekening met meer dan alleen fysieke-, digitale-, gezondheid-, sociale- en activiteit gerelateerde aspecten. Mobiliteit en imago spelen hierbij ook een rol. Deze elementen worden heden ten dage steeds belangrijker. Placemaking is vanuit haar holistische en integrale kijk daarom goed toe te passen binnen het facility- en workplace domein van vandaag en morgen.

Om Placemaking toe te passen voor de community waar jij onderdeel van bent – bijv. ‘je werkgever’ en de bijbehorende ‘werkomgeving’ – vraagt dit van jou als professional verbeelding en ondernemerschap. Zowel extern als intern;

Extern omdat dat jij onderdeel bent van iets groters dan een kantoor of thuiswerkplek: een minimaatschappij met jouw collega’s die vanuit diverse drijfveren en gedrag vanuit een gezamenlijke betekenis een heldere missie volbrengen. Zij bewegen fluïde op en naar plekken die het beste passen bij hun behoefte. De behoefte mag steeds meer geïnterpreteerd worden als consumentengedrag. Daarnaast zijn jouw collega’s onderdeel van meer communities. Stel dat de community nog steeds een kantoor is waar wij mogelijk weer massaal naar terug gaan binnenkort.  Wat is de toegevoegde waarde van het kantoor in het gebied en andersom? Wat als je binnen het gebied gezamenlijk op zou trekken om zo inclusiviteit, duurzaamheid en identiteit te versterken?

Dit noem ik Hyper lokaal ondernemerschap. Gezamenlijke community kracht met andere gebruikers, bewoners en organisaties kan veel betekenen voor efficiency in vele optieken. Denk hierbij aan o.a. afvalstromen, gebruik van grondstoffen, veiligheid en de circulaire- en deeleconomie. Door ons alleen op onszelf te concentreren en onze eigen fysieke en mentale ‘muren’, behalen wij niet de economische en maatschappelijke voordelen die er (extern) voor het oprapen liggen als we denken in lokale communities en places.

Intern omdat je het concept van Placemaking concreet kan toepassen binnen de muren van jouw werkomgeving. Met Placemaking geef je vanuit je community lading aan een ‘place to be’ voor jouw collega’s vanuit activiteiten, diensten en fysieke elementen die invulling geven aan uitdagingen die momenteel hoog op de agenda staan bij veel organisaties. Dit zijn uitdagingen waar men extra waarde aan is gaan hechten door de recente ontwikkelingen. Denk hierbij aan bijv. samenwerken, cultuur en identiteit, bereikbaarheid, creativiteit, spontaniteit en innovatie.

Werkomgeving met beleving

Blaas de huidige onbenutte werkomgeving nieuw leven in door een werkomgeving te ontwikkelen die er niet alleen is voor het uitvoeren van werk maar voor het faciliteren van een beleving voor jouw community. Werk is namelijk méér dan werk voor mensen. Creëer een onderscheidend hart voor jouw community met als resultaat leefbaarheid, creativiteit, gezamenlijke waarde en een onderscheidende identiteit (en betere organisatieresultaten als gevolg). Stel daarom Placemaking als nieuwe middenvelder op in de basisopstelling van jouw werkplekspel en experimenteer hiermee.

Als facility- en workplace professional spreek ik jou aan om samen met jouw community eigenaarschap te nemen over jouw kantoor. Eyes on the workplace!

Deze blog is deel 2 van een vijfluik. Iedere week vraagt Rever Interieurprojecten een expert uit het werkveld zijn/haar visie op hybride werken te delen. Lees hier deel 1, ‘Hybride werken – een integraal vraagstuk’ van Jamie Douw, Adviseur Facilitair & Huisvesting bij Rever Interieurprojecten.

Delen:

Meer nieuws

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

vrijdag 25 april

Op 15 en 16 april 2025 zette 1.850 deelnemers de duurzame stap naar de gezonde en gelukkige werkomgeving van morgen.

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

donderdag 24 april

Kantoorleegstand dwingt ons niet alleen om opnieuw na te denken over de rol van de werkplek in ons leven, het doet tegelijk ...

Lees meer

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

donderdag 24 april

Het nieuwe kantoor van Sweco staat in Utrecht en biedt een nieuwe werkplek voor de afdelingen Srchitectuur, Stedelijke planning ...

Lees meer

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

woensdag 23 april

Tijdens een uitzending van BNR’s The Daily Move pleitte Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, voor het benutten ...

Lees meer

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

De campus vraagt om flexibiliteit en schaalgrootte

woensdag 23 april

De mbo-campus moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij, flexibel zijn om in te spelen op een veranderende onderwijsstrategie ...

Lees meer

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

Rapport belicht wat opgeleide Gen Z’ers écht willen

woensdag 23 april

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen ...

Lees meer

Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

dinsdag 22 april

Hoe realiseer je een nieuw Quantumlab te midden van netcongestie? RoyalHaskoningDHV helpt de Universiteit van Amsterdam ...

Lees meer

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience

woensdag 16 april

YNNO en Smart WorkPlace (SWP) lanceerden vandaag de Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving (BNW Index) tijdens de WorkPlace ...

Lees meer

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

dinsdag 15 april

De winnares van de ISS WorkPlace Talent of the Year-award is Iris Kranenburg, werkzaam als Professional Huisvesting & ...

Lees meer

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

dinsdag 15 april

Tijdens de WorkPlace Xperience 2025 is Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate bij FrieslandCampina, beloond ...

Lees meer

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award

dinsdag 15 april

Navigating Stress is uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award 2025. Geert Kruijswijk en Mirte ...

Lees meer

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

maandag 14 april

Door hybride werken worden kantoren structureel minder gebruikt. Veel organisaties kampen met lage bezettingsgraden, terwijl ...

Lees meer

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

maandag 14 april

Hybride werken gaat niet meer weg en dat heeft gevolgen voor de optimale werkplek op kantoor, nu en in de toekomst. In de ...

Lees meer

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

vrijdag 11 april

Businesscases en besluitvorming zijn een belangrijke stap in elk project. Maar hoe gaat de praktijk om met businesscases? ...

Lees meer

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

donderdag 10 april

In een gesprek met Smart WorkPlace vertellen Jan Klein Goldewijk (Essent) en YNNO-adviseur Jamie Douw over de realisatie ...

Lees meer

<span>Univé nieuwe partner Smart WorkPlace</span>

Univé nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 10 april

De coöperatieve verzekeraar Univé wil verder blijven ontwikkelen naar de werkomgeving van de toekomst. Om nieuwe ...

Lees meer

Blog: Digitalisering loont

Blog: Digitalisering loont

woensdag 9 april

Steeds meer organisaties digitaliseren hun facility management processen. En dat is logisch: je bespaart kosten, verbetert ...

Lees meer

Mr. Green opent eerste franchise-locatie in Rotterdam

Mr. Green opent eerste franchise-locatie in Rotterdam

dinsdag 8 april

Mr.Green heeft op 28 maart 2025 de deuren geopend van zijn eerste franchise-locatie in Rotterdam, gelegen aan het Hofplein. ...

Lees meer

Croonwolter&dros nieuwe partner Smart WorkPlace

Croonwolter&dros nieuwe partner Smart WorkPlace

dinsdag 8 april

SWP-Partner Croonwolter&dros is al sinds 1875 druk met het ontwerpen, implementeren en beheren we onzichtbare technologieën ...

Lees meer

Impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

Impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

maandag 7 april

De City Table XL bij gemeente Amstelveen, samen georganiseerd met PD Group, gaf antwoord op een prangende vraag: wat doet ...

Lees meer

Terug naar boven