Negen tips ter verbetering van luchtkwaliteit op scholen
Er is veel aandacht voor binnenklimaat en luchtkwaliteit op scholen. Etienne Trum van Smart WorkPlace partner Tarkett stelde daarom negen tips samen ter verbetering van luchtkwaliteit op scholen.
Trum verwijst in de inleiding van het artikel over de negen tips naar het zorgwekkende onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven, waaruit blijkt dat zeker in een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht onvoldoende is. Ook meldt ze dat wetenschappers van Tarkett al jarenlang onderzoek doen naar binnenluchtkwaliteit en hoe deze kan worden verbeterd.
Het brengt Trum uiteindelijk tot negen tips:
- Goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum wordt beperkt.
- Lage luchtvochtigheid: een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmel en zorgt voor een aangenaam woon- en werkklimaat.
- Luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor een hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig.
- Reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.
- Zorg voor groen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht. In 2011 hebben Fytagoras en TNO een interessant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Een leuk bijkomend effect van planten, is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen.
- Plaatsing van printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het leslokaal.
- Kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en wanden zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten.
- Let op met vluchtige organische stoffen (VOS). Alle producten en materialen stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op de TVOS-score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.
- Kies de juiste vloer. Er bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de luchtkwaliteit op scholen wordt verbeterd. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...