Het belang van hygiënische toetsenborden en muizen
Return on Workplace begint bij het onderkennen door werkgever en werknemer van het belang van hygiënische toetsenborden en muizen. Dat betoogt Henk Smit van Smart WorkPlace partner Humanscale.
Ondanks dat we nu opeens in een nieuwe lockdown zitten, staat deze maand Return On Workplace centraal bij Smart WorkPlace. En dat is mijns inziens terecht. Het kantoor blijft namelijk ook post-corona onderdeel van onze manier van werken. En we komen er doorheen, dat heeft onze minister-president echt zelf beloofd. Dus blijft de vraag naar de Return On Workplace actueel.
Juist in de decembermaand is gezondheid een van de meest dierbare dingen die we elkaar graag toewensen. Tegelijk is het helaas ook een van de meest kwetsbare dingen, kijk maar naar het afgelopen jaar. In dit jaar bleek dat maar liefst een op de zes werknemers burn-out-klachten heeft. En met de fysieke gesteldheid van de werknemers is het niet veel beter gesteld. Daarom blijft ook post-corona de vraag actueel welke invloed de werkomgeving kan hebben op de gezondheid van de medewerkers. Evenals de vraag wat werkt wel goed en wat niet? En wat is de ‘return on investment’ hiervan?
Kijk, dat laatste zinnetje is natuurlijk een killer. De return op investment is toch wel heel lastig te berekenen. Voor de coronauitbraak vond 40 procent van de mensen hun werkplek al vies en toch deden werkgevers er niets aan. En ondanks dat corona de kijk op hygiëne op de werkplek heeft aangescherpt, is het de vraag of de werkgevers er straks – post-corona dus – wel iets mee gaan doen.
Thuiswerken is een blijvertje, dus op kantoren waar ze nog ouderwetse vaste werkplekken hadden, wordt het nu flexibel. En daar waar al flexibel werd gewerkt, wordt het nog flexibeler. En dus zitten nog veel meer verschillende mensen met hun vingers aan dezelfde apparatuur, toetsenborden en muizen. Waar jij vandaag gaat zitten, zat gisteren die leuke frisse collega… of juist die neuspeuterende collega. Of die collega die altijd achter zijn computer zit te eten... bah.
Met name toetsenborden zijn vaak bijzonder smerig, dat is al vaak uit onderzoek gebleken. Het is ook logisch. Je zit er de hele dag met je vingers aan en hangt er met je gezicht boven. Alles wat tussen de toetsen terechtkomt, vormt een voedingsbodem die perfect geschikt is voor het opkweken van bacteriën. Bacteriën overleven best lang op oppervlakken en ook met een goede weerstand en gezondheid kan je zomaar iets oplopen. En nooit wordt het toetsenbord structureel gereinigd. Jammer, want als toetsenborden (en muizen) met een alcoholdoekje zouden worden afgenomen, zou er al veel winst geboekt kunnen worden.
Er is dan wel een toetsenbord nodig dat er ook tegen bestand is om dagelijks met een alcoholdoekje te worden afgenomen. Die bestaan hoor. Ziekenhuizen en andere afnemers die veel waarde hechten aan hygiëne gebruiken ze ook. Ze zijn natuurlijk wel ietsje duurder dan een standaard toetsenbord.
Even voor de goede orde, ik werk niet voor een leverancier van hygiënische toetsenborden.
Hoe kunnen we werkgevers zover krijgen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en gedeelde kantoorwerkplekken van hygiënische toetsenborden en muizen voorzien met op iedere werkplek een box met alcoholdoekjes? En, als je ’s avonds klaar bent op je werkplek, neem je als werknemer zelf de verantwoordelijkheid om die spullen even schoon te maken. Kleine moeite, zo gedaan. En ja, als je het de volgende ochtend niet vertrouwt, doe je het zelf ook nog een keertje. Weet je zeker dat je op frisse apparatuur zit te werken. Geeft ook veel gemoedrust. Kijk, dat bedoel ik nou. Druk dat maar eens uit in ‘return on investment’.
Frisse visie voor teamversterking
zondag 9 januari
Per 1 januari 2025 voegde Leon Coulier zich bij het team van FacilitylinQ, na een periode als commercieel verantwoordelijke ...
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...