Van start-up naar scale-up in NEXT Delft
Op de TU Delft Campus start medio oktober 2020 de bouw van NEXT Delft, dat start-ups gaat huisvesten die scale-ups worden. Het ontwerp is van Smart WorkPlace partner Ector Hoogstad Architecten.
Op de TU Delft Campus staan de gebouwen van Yes! Delft, die speciaal bestemd zijn voor de startups die ontstaan in het kennis-ecosysteem waarvan de Technische Universiteit Delft de spil vormt. Voor de regio is het belangrijk om die belofte spin-off passende ruimte te bieden; ze vormen de economie van morgen. Voor onder andere start-ups die de volgende fase van hun ontwikkeling bereiken, die van scale-up, wordt nu een nieuw onderkomen ontwikkeld op de Delftse campus. NEXT Delft heet deze nieuwe ontwikkeling die Stone22 Development in opdracht voor het snelgroeiende ASR Dutch Science Park Fund realiseert, dat als investeerder stimuleert in smart buildings. Ector Hoogstad Architecten maakte het ontwerp, dat inmiddels door zowel de supervisoren van de campus als door de welstandscommissie van Delft met groot enthousiasme is goedgekeurd.
Het totale gebouw van circa 20.000 vierkante meter wordt in twee fasen gerealiseerd op de hoek van de Molengraaffsingel en Huismansingel. Fase 1 beslaat net iets meer dan de helft van dit metrage. Het gebouw telt vier bouwlagen, waarvan de begane grond extra hoogte biedt aan ‘makerspace’, ruimte waarin op kleine schaal nieuwe producten kunnen worden geproduceerd en wordt geëxperimenteerd met innovatieve technologie. De eerste verdieping bevat een mogelijke combinatie aan makerspace (light) en kantoorruimte; de bovenste twee bouwlagen krijgen kantoorbestemming. Centraal in het gebouw ligt een ruim atrium, waarin plaats is voor informele werkplekken en exposities, en dat toegang geeft tot een auditorium en vergadercentrum. Aan de zuidzijde krijgt het gebouw een openbaar toegankelijke horeca, community space en een aantrekkelijk in het groen en aan het water gelegen zonnig terras. Ongetwijfeld wordt dit een belangrijke nieuwe ontmoetingsplek voor de hele campus.
De gemeenschappelijke ruimten van het gebouw krijgen hoogwaardige voorzieningen voor overleg, presentaties en aanlandwerkplekken en een uitstraling die volledig aansluit bij groeiende tech-ondernemingen; representatief en warm van sfeer, maar wel met een eigenwijs randje eraan. Creatieve gebruikers worden uitgedaagd om het gebouw actief te gebruiken als podium of showcase voor hun producten en activiteiten. Het exterieur van het gebouw is een ontmoeting van hightech en eenvoud. Een metalen gevelbekleding speelt een dubbelrol als borstwering en zonweringslamel, met een karakteristiek reliëf als resultaat. Het gebouw past daarmee uitstekend in de architectonische traditie van de campus. Voor Ector Hoogstad Architecten is dit het derde gebouw op het terrein, na de nieuwbouw voor de faculteit Technische Natuurkunde en PULSE, het nieuwe onderwijscentrum van de TU Delft.
Mede dankzij dit oriëntatie-afhankelijke gevelontwerp, waarbij opwarming door zoninstraling wordt voorkomen met behoud van uitzicht en daglichttoetreding, wordt NEXT Delft een bijzonder duurzaam gebouw, dat bij oplevering een BREEAM Excellent certificaat zal krijgen.
In opdracht van ontwikkelaar Stone22 Development wordt NEXT Delft ontworpen door Ector Hoogstad Architecten in samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie), Nieman Raadgevende Ingenieurs (installaties, bouwfysica en brandveiligheid), Up Architects (aanvullend interieuradvies) en IGG bouweconomie (bouwkostenmanagement). De bouw zal volgens planning medio oktober 2020 beginnen, waarna de oplevering van de eerste fase gepland staat voor eind 2021.
Meer artikelen van Ector Hoogstad Architecten
Nieuwe gezamenlijke directie voor HEYDAY en Draaijer Group
donderdag 6 januari
HEYDAY en Draaijer Group slaan de handen ineen en hebben sinds 1 januari 2025 hun directies samengevoegd.
Team SWP wenst iedereen een gezond en gelukkig 2025
zondag 31 december
Na een succesvol 2024 vol mooie momenten kunnen we niet wachten om samen met jullie te starten aan 2025.