De impact van flexibele arbeidscontracten op de vitaliteit en productiviteit van de flexwerkers

De impact van flexibele arbeidscontracten op de vitaliteit en productiviteit van de flexwerkers

Medewerkers met flexibele arbeidscontracten scoren lager op vitaliteit en productiviteit. Dat blijkt uit een artikel van Ziagul Hosseini, Linda Koopmans en Sarike Verbiest van TNO Healthy Living in het Tijdschrift voor HRM.

In het artikel ‘De impact van flexibele arbeidscontracten op de vitaliteit en productiviteit van de flexwerkers’ behandelen de drie auteurs de vraag hoe verschillende typen flexibele contracten en baanonzekerheid verband houden met vitaliteit en productiviteit in vergelijking met een vast contract. De meest voorkomende flexibele arbeidscontracten volgens de onderzoekers zijn: tijdelijk met uitzicht op vast, tijdelijk (1 jaar of langer en korter dan 1 jaar), uitzendkrachten en oproep- of invalkrachten.

De uitkomsten van hun studie laten zien dat werknemers met een tijdelijk contract zonder uitzicht op vast en uitzendkrachten lager scoren op vitaliteit dan vaste werknemers, vanwege hun hogere baanonzekerheid. Werknemers met een tijdelijk contract zonder uitzicht op vast, uitzend- en oproepkrachten scoren lager op productiviteit dan vaste werknemers, (deels) door hun hogere baanonzekerheid. HR-professionals kunnen volgens het trio een rol spelen om de positie van flexwerkers op de arbeidsmarkt te versterken.

Download hier het hele artikel.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven