Binnen etmaal waterstof uit voedselafval

Binnen etmaal waterstof uit voedselafval

Voedselverspilling is ook in bedrijfskantines een groot probleem. Wetenschappers van Purdue University in de Verenigde Staten hebben nu een efficiënte manier gevonden om waterstof te produceren uit voedselafval.

Een paar cijfers maken de omvang van het probleem duidelijk:

-        In Nederland verspillen we per persoon gemiddeld 34 kilo aan voedsel per persoon per jaar

-        In de VS – wereldwijd koploper in voedselverspilling – belandt maar liefst 40% van het voedsel in de prullenbak. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft dit voedsel bij elkaar een waarde van 200 miljard dollar per jaar.

De productie van waterstof uit voedselafval kennen we al langer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bacteriële afbraak. Dit proces neemt echter veel tijd in beslag en vergt een complexe voorbereiding van het voedselafval. Wetenschappers van Purdue University hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om de productie van waterstof uit voedselafval te verbeteren.

Schone waterstof

Deze nieuwe methode maakt gebruik van gist om voedsel af te breken en om te zetten in schone waterstof. Dit proces neemt weinig tijd in beslag. Binnen 18 tot 24 uur is het voedsel omgezet in waterstof, in tegenstelling tot enkele dagen bij andere productiemethodes.

Efficiënt

Robert Kramer, Professor of Energy aan Purdue University Northwest, verwacht dat het nieuwe Purdue-systeem zo’n 20% tot 25% efficiënter is bij de productie van waterstof uit voedselafval in vergelijking met huidige methoden: “We wilden een eenvoudige manier creëren om al die voedselverspilling om te zetten in een bron van schone energie”, aldus Kramer. “Met ons systeem kan de gebruiker voedselafval vermalen en in een reactor plaatsen om waterstof te creëren.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven