Return on WorkPlace!  

Return on WorkPlace!  

Wat werkt wel en niet op de werkplek. Op WorkPlace Day 2020 wil Smart WorkPlace afdelingen in een organisatie met elkaar verbinden en laten zoeken naar de juiste oplossingen. SWP-directeur Wietse Walinga licht toe.

De doelgroepen voor de WorkPlace Day 2020, die op 13 februari bij Wicked Grounds in Amsterdam wordt gehouden, zijn volgens Walinga de managers in brede zin binnen een organisatie (HR, FM, ICT, Mobiliteit), die zich bezighouden met het comfort en de gezondheid van de medewerkers. “De rode draad tijdens de WorkPlace Day 2020 is dat we in beeld willen brengen wat nu wel en niet werkt bij de werkplek. Dat doen we zowel aan de hand van visies als aan de hand van praktische voorbeelden.”

Holistisch

Over wat wel en niet werkt, is al veel bekend. Het nadeel daarvan is vaak dat daarbij alleen wordt geredeneerd vanuit een bepaald vakgebied zoals FM, HR of Vastgoed. “De winst van de WorkPlace Day 2020 is dat we ernaar kijken vanuit een holistische aanpak. Het is bovendien hard nodig, als je je bedenkt dat maar liefst 16% van de medewerkers last heeft van burn-out klachten. En dat dat een enorme impact heeft op de gezondheid van medewerkers en op het presteren van bedrijven.” De holistische aanpak van WorkPlace Day 2020 sluit daarbij naadloos aan bij de visie van de organisatoren, Smart WorkPlace, het door middel van een integrale aanpak komen tot een slimme, gezonde en circulaire werkomgeving.

Visie en workshops

Tijdens de WorkPlace Day 2020 komen enerzijds een aantal visionaire sprekers aan bod, zoals de geluksprofessor Patrick van Hees. “Hij komt vertellen over wat geluk eigenlijk is, hoe je het kunt meten en op welke manier mensen geluk ervaren.” Anderzijds is er een workshopprogramma met zestien workshops waarbij deelnemers zes thema’s – Healthy People, Circulair, Healthy Culture, Technology, Healthy Spaces en Coworking – via drie werkvormen kunnen benaderen: luisteren, interactief en doen. “Iemand die bijvoorbeeld het thema Healthy Spaces wil volgen, kan dat dus op drie verschillende manieren doen.” Walinga geeft nog een tip aan organisaties: “Om optimaal profijt te hebben van WorkPlace Day 2020, is het mooi als namens een organisatie zowel mensen van HR als van FM en IT aan zo’n workshop deelnemen. Omdat ze dan kunnen komen tot gezamenlijke oplossingen voor hun organisatie. Dat is namelijk het doel van de WorkPlace Day 2020: de doelgroepen met elkaar verbinden en ze vervolgens samen laten zoeken naar oplossingen.”

Businesscase

De WorkPlace Day 2020 heeft als thema ‘Return on WorkPlace’. En dat is niet voor niets, aldus Walinga. “Het investeren in de werkplek werkt alleen als er ook een businesscase is. Want als je het niet financieel kunt maken is de hele exercitie kansloos. Daarom willen we ook graag de CFO’s van organisaties op WorkPlace Day 2020 hebben. En willen we de managers van HR en FM tools aanreiken, waarmee ze bij de CFO kunnen aantonen dat investeren in een gezonde werkomgeving loont. Want een gezonde medewerker is ook een productieve medewerker.”

Een mooi voorbeeld daarvan is de workshop van AM. Nils Bonder, Manager Healthy Urban Living bij AM, vertelt over de businesscase van hun huisvesting in Papendorp waarbij zowel Real Estate als HR hun eigen winst toelichten, maar waarbij ze ook nog eens benadrukken dat de gezamenlijke winst nog groter is. Dit kwam ook aan de orde tijdens de Round Table over HR Benefits in huisvestingscontracten, waarover u alles leest in Smart WorkPlace 5, dat in november 2019 verscheen.

Een ander voorbeeld is de keynote van Jeroen Pronk, manager SamenGezond bij zorgverzekeraar Menzis, die ingaat op het programma SamenGezond. Daarbij lichten ze zowel de interne businesscase (voor de medewerkers) toe als de externe (voor de klanten). Walinga: “Daarmee sluiten ze mooi aan bij berichtgeving over wat investeren in gezondheid kan opleveren. Zo becijferden wetenschappers onlangs dat 1% minder rokers een jaarlijkse besparing aan zorguitgaven van 650 miljoen euro oplevert.”

Inschrijven voor WorkPlace Day 2020 kan via deze link.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven