Het eindige oneindig faciliteren
Organisaties moeten niet kiezen voor verduurzaming – optimaliseren van een bestaand systeem – maar voor circulariteit – een fundamenteel nieuw systeem. Dat zegt Thomas Rau in Smart WorkPlace 5, dat is verschenen.
In het interview voor SWP 5 dat Rau met Smart WorkPlace directeur Wim Kooyman had geeft hij aan dat duurzaamheid een doodlopende weg is omdat het streeft naar optimalisatie van onze kant van het systeem. Circulariteit daarentegen gaat over het eindige oneindig beschikbaar houden en faciliteren. De ‘why’ daarvan zou volgens Rau “het besef kunnen zijn dat we alles wat ons zijn als mensheid mogelijk maakt zouden moeten koesteren”. Daarom kun je volgens Rau “circulariteit ook als kans zien om als mensheid volwassen te worden in onze relatie met de aarde”.
Anders kijken naar de keten
Rau vindt ook dat we anders naar de keten moeten kijken: “Economen spreken nu over een ‘waardecreatieketen’. Maar een waardecreatieketen die uiteindelijk eindigt met afval is natuurlijk feitelijk een waardevernietigingsketen. En dat is wat wij doen. We faciliteren een constante groei door steeds meer waarde te vernietigen. Een echte value creation chain is alleen mogelijk als we ook een value sustain chain hebben, zodat we aan het einde van de keten alle materialen weer terug kunnen voeren naar de bron. Dus niet closing the loop, maar closing the chain.”
In het interview licht Rau, zelf ook ondernemer en werkgever, ook toe hoe hij om gaat met de mens op de werkplek: “Ik bied mensen hier op de werkplek een structuur om zich biografisch te ontwikkelen. De werkplek is in eerste instantie een ontwikkelingsplek en jij als werkgever moet die ontwikkeling zo goed mogelijk faciliteren. Als werkgever probeer ik dus zo goed mogelijk te snappen waar mensen in dat proces staan en wat ze nodig hebben. Zodat zij optimaal kunnen functioneren en zich als individu kunnen ontwikkelen naar persoonlijk leiderschap.”
Gebouwen met circulaire potentie
Rau spreekt liever niet over ‘circulaire gebouwen’. Hij geeft de voorkeur aan ‘gebouwen met circulaire potentie’. “Het is de vrij handelende mens die die potentie al dan niet activeert. Bij elke renovatie heb je de kans om een stukje van de puzzel circulair te organiseren. Koop daarom geen interieur, maar neem het als een service af. Investeer niet in nieuwe geveldelen, maar denk na over een contract, waarbij die eigendom blijven van de producent.”
De omslag naar een circulair systeem is nodig, aldus Rau, omdat we in onze maatschappelijke biografische ontwikkeling op een cruciaal punt in de geschiedenis staan: “We verliezen als mensheid onze melktanden zonder dat we weten of er nog echte tanden voor in de plaats zullen komen. Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat het fout afloopt. Want wie niet vrijwillig verandert, maakt onvrijwillig de allergrootste veranderingen mee.”
Natuurlijk bevat SWP 5 naast het interview met Thomas Rau nog veel meer interessante artikelen. Wilt u daarom een exemplaar bestellen? Stuur een mail naar info@smartwp.nl. U krijgt het exemplaar dan toegestuurd.
Leest u SWP liever digitaal? Click dan hier voor een doorbladerbare PDF.
Jens Vermeulen start als accountmanager bij Smart Workplace
zaterdag 8 januari
Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe start voor Jens Vermeulen. Hij start als accountmanager voor Smart Workplace en de ...
ISS WorkPlace Manager of the Year en Talent of the Year
zaterdag 8 januari
Op 15 en 16 april 2025 is het weer tijd voor de WorkPlace Xperience. Vanzelfsprekend staan er weer diverse awards op de ...