Emerging technologies – Graph databases

 

Emerging technologies – Graph databases

Wat zijn de ‘emerging technologies’ in de bouwsector? Wat betekenen ze en waarvoor dienen ze? Dat legt expert Martijn de Riet van Smart WorkPlace partner Bimforce uit. In deel 1 aandacht voor Graph databases.

Met de digitalisering van de bouw wordt het beheer van al die informatie steeds belangrijker. Nu de toepassing van Digitale Gebouw Modellen, waarin een bouwwerk volledig virtueel wordt nagebouwd, steeds meer gemeengoed wordt ontstaat de noodzaak al deze informatie ook te kunnen gebruiken voor dagelijkse processen in het gebruik van een gebouw.

Dit artikel gaat in op een, voor de bouwsector, nieuwe manier van het opslaan en bevragen van grote hoeveelheden informatie.

Wat is een database?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is nu eigenlijk een database? En wat doe je ermee?

Een database is een verzameling digitale informatie. Dat kan van alles zijn. Uw boodschappenmandje bij een webwinkel. Maar dus ook alle informatie die er in een Digitaal Gebouw Model zit.

Een database is zodanig gemaakt dat het letterlijk de basis is voor de software die u gebruikt. De database van de webwinkel is zo gemaakt dat u deze kunt doorzoeken op basis van een kenmerk. En uw Digitaal Gebouw Model is gestructureerd in onderdelen zoals ramen, deuren, vloeren en daken.

Kortom: een database is een zodanig gestructureerde verzameling informatie dat deze bevraagd kan worden en bruikbare antwoorden teruggeeft.

Hoe werkt een database?

Iedere database slaat uiteindelijk de informatie op in de vorm van tabellen. Grote lijsten van eigenschappen en waarden. De verschillen tussen een Graph database en meer traditionele (SQL) databases zitten voornamelijk in de manier waarop de informatie bevraagd wordt.

Om dit uit te leggen gaan we even uit van een gebouw, denk aan het gebouw waar u nu in zit.

In principe zitten in dit gebouw dezelfde componenten als u ook kunt vinden in een willekeurige bouwmaterialenhandel: ramen, deuren, beton, stopcontacten, lampen, etc. Het verschil tussen de verzameling bouwmaterialen in de winkel en het gebouw waarin u zit, is dat in het gebouw deze materialen op een logische manier verbonden en geordend zijn. U zit in een kamer, op een vloer, die rust op een fundering. Om uw kamer zitten muren, en in deze muren zit een deur. De deur komt uit bij een andere kamer. Naast de deur zit een lichtschakelaar, die weer verbonden is met de lamp in het plafond.

Een traditionele database werkt als een bouwmaterialenhandel: lange rijen met stellingen, met hierin producten. De stellingen zijn geordend op toepassing, of soort product. Zo heeft onze bouwmarkt een afdeling elektra, met hierin een stelling met (mantel)buizen maar ook een stelling met schakelmateriaal. Zo kunt u een lichtschakelaar kopen. Maar die schakelaar is er in meerdere varianten: opbouw, inbouw, met of zonder dimmer, etc. U weet pas welke schakelaar u nodig heeft als u in de stellingen van de lampen gaat kijken of de lamp die u toegepast heeft geschikt is voor een dimmer.

Zo werkt een traditionele database ook. Stel dat uw lichtschakelaar kapot gaat en u wilt deze vervangen. Als u in traditionele databases op zou willen zoeken welke schakelaar u moet kopen om deze te vervangen moet u een hele serie vragen stellen om bij het juiste product uit te komen:

  • Stap 1: Vraag een lijst met gebouwen op,  en kies het gebouw waar u zich in bevindt. Dit gebouw heeft een ID wat u gebruikt voor stap 2.
  • Stap 2: Vraag een lijst met ruimtes op die horen bij het gekozen gebouw ID, en kies de ruimte waar u bent. Ook deze ruimte heeft een ID, wat u gebruikt voor stap 3.
  • Stap 3: Vraag een lijst met lichtschakelaars op uit de ruimte met het gekozen ID en kies de kapotte schakelaar.
  • Stap 4: Gebruik de schakelaar met het gekozen ID om binnen de lijst met beschikbare schakelaars een vergelijkbare vervanger te vinden.

U kunt zich voorstellen dat dit proces steeds bewerkelijker wordt als u meer factoren in ogenschouw neemt. Stel dat u over wilt stappen naar een schakelaar met dimmer, dan moet u ook gaan kijken naar de lamp: is deze hiervoor wel geschikt, en zo niet, welke vervanger is er dan? En als u die vervanger heeft gevonden, moet u dan ook iets doen aan de groepenkast? Voor al deze vervolgvragen moet u opnieuw de bovenstaande lijst met vragen doorlopen.

Hoe werkt een Graph database?

Graph databases werken ook met tabellen, maar deze worden anders bevraagd. In plaats van werken met ID’s van producten in losse lijsten, wordt de database doorzocht op basis van relaties. De (enkele) vraag die je stelt aan een Graph database is:

Geef mij de producten die overeenkomen met de eigenschappen van de schakelaar 3 die in ruimte 2 van gebouw 1 zit.

Ofwel: (gebouw 1)--[HEEFT RUIMTE]--(ruimte 2)--[HEEFT SCHAKELAAR]--(schakelaar 3)--[GELIJK AAN]--(product)

Doordat u hierbij niet alleen kijkt naar de lijsten met onderdelen, maar meteen ook naar de onderlinge relatie, kunt u veel efficiënter zoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook meteen vragen in welke ruimtes deze schakelaar nog meer is toegepast door simpelweg te vragen welke schakelaars nog meer gelijk zijn aan deze schakelaar. In dit voorbeeld kunt u meteen zien dat deze schakelaar ook toegepast is in ruimte 1:

Emerging technologies – Graph databases

Figuur 1: Voorbeeld werking Graph database.

Waarom zijn Graphs voor de bouw interessant?

Traditionele databases zijn geweldige oplossingen als het gaat om het opslaan en bevragen van grote hoeveelheden data. Ze zijn echter minder geschikt als het gaat om het opvragen van informatie op basis van onderlinge relaties. Om bij het eerdere voorbeeld te blijven: de inventaris van een bouwmaterialenhandel kunt u prima beheren met een traditionele database. Na tientallen jaren ontwikkeling en optimalisatie is dat een peuleschil.

Echter, als u deze bouwmaterialen wilt bevragen in de context van een gebouw is het een heel andere zaak. Door de grote hoeveelheden relaties en onderlinge afhankelijkheden is een Gebouw Informatie Model veel beter te analyseren in een Graph, juist omdat deze relaties en afhankelijkheden worden meegenomen.

Kort samengevat: Door uw informatie op te slaan in Graph databases kunt u beter de complexe vraagstellingen aan die u nodig heeft om uw Digitale Gebouw Informatie te beheren, en te koppelen aan uw dagelijkse gebruiksprocessen.

Delen:

Meer nieuws

'Geen standaard tenderproces'

'Geen standaard tenderproces'

donderdag 17 april

Op de WorkPlace Xperience 2025 liet Rabobank met een sessie Tender Talks over Soft Services zien dat een innovatief tendertraject ...

Lees meer

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience 2025

Tweede editie van BNW Index gelanceerd op WorkPlace Xperience ...

woensdag 16 april

YNNO en Smart WorkPlace (SWP) lanceerden vandaag de Benchmark voor de Nederlandse Werkomgeving (BNW Index) tijdens de WorkPlace ...

Lees meer

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

Iris Kranenburg wint ISS WorkPlace Talent of the Year

dinsdag 15 april

De winnares van de ISS WorkPlace Talent of the Year-award is Iris Kranenburg, werkzaam als Professional Huisvesting & ...

Lees meer

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

Annemarie Melissen wint ISS WorkPlace Manager of the year Award

dinsdag 15 april

Tijdens de WorkPlace Xperience 2025 is Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate bij FrieslandCampina, beloond ...

Lees meer

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award 2025

Navigating Stress wint de CSU Smart Solution of the Year Award ...

dinsdag 15 april

Navigating Stress is uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. Geert Kruijswijk en Mirte ...

Lees meer

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

maandag 14 april

Door hybride werken worden kantoren structureel minder gebruikt. Veel organisaties kampen met lage bezettingsgraden, terwijl ...

Lees meer

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

Naar slimme kantoren en dynamische huurmodellen

maandag 14 april

Hybride werken gaat niet meer weg en dat heeft gevolgen voor de optimale werkplek op kantoor, nu en in de toekomst. In de ...

Lees meer

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

Whitepaper: Integrale waardengerichte businesscases

vrijdag 11 april

Businesscases en besluitvorming zijn een belangrijke stap in elk project. Maar hoe gaat de praktijk om met businesscases? ...

Lees meer

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

Duurzame werkomgeving die meebeweegt bij Essent

donderdag 10 april

In een gesprek met Smart WorkPlace vertellen Jan Klein Goldewijk (Essent) en YNNO-adviseur Jamie Douw over de realisatie ...

Lees meer

<span>Univé nieuwe partner Smart WorkPlace</span>

Univé nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 10 april

De coöperatieve verzekeraar Univé wil verder blijven ontwikkelen naar de werkomgeving van de toekomst. Om nieuwe ...

Lees meer

Blog: Digitalisering loont

Blog: Digitalisering loont

woensdag 9 april

Steeds meer organisaties digitaliseren hun facility management processen. En dat is logisch: je bespaart kosten, verbetert ...

Lees meer

Mr. Green opent eerste franchise-locatie in Rotterdam

Mr. Green opent eerste franchise-locatie in Rotterdam

dinsdag 8 april

Mr.Green heeft op 28 maart 2025 de deuren geopend van zijn eerste franchise-locatie in Rotterdam, gelegen aan het Hofplein. ...

Lees meer

Croonwolter&dros nieuwe partner Smart WorkPlace

Croonwolter&dros nieuwe partner Smart WorkPlace

dinsdag 8 april

SWP-Partner Croonwolter&dros is al sinds 1875 druk met het ontwerpen, implementeren en beheren we onzichtbare technologieën ...

Lees meer

Impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

Impact van de gezonde werkomgeving op ons brein

maandag 7 april

De City Table XL bij gemeente Amstelveen, samen georganiseerd met PD Group, gaf antwoord op een prangende vraag: wat doet ...

Lees meer

Wat verwacht generatie Z van flexibel werken?

Wat verwacht generatie Z van flexibel werken?

maandag 7 april

In haar blogreeks vertelt Petra de West over 'generaties op de werkvloer'. In aanloop naar de WorkPlace Xperience 2025 staat ...

Lees meer

Hoe de fysieke werkomgeving het verschil maakt

Hoe de fysieke werkomgeving het verschil maakt

vrijdag 4 april

Kantoren zijn al lang niet meer alleen plekken om te werken; ze zijn belangrijk voor de sociale contacten en het welzijn ...

Lees meer

De toekomst van contractbeheer met Grip Facility

De toekomst van contractbeheer met Grip Facility

donderdag 3 april

Grip facility presenteert tijdens de WorkPlace Xperience 2025 alles over hun nieuwe innovatie: Het Contract Dashboard. Meer ...

Lees meer

Ontmoet de designers van de toekomstige werkplek

Ontmoet de designers van de toekomstige werkplek

donderdag 3 april

Wat als je zelf kunt ervaren hoe je werkomgeving invloed heeft op je welzijn? In een ‘living lab’ binnen de ...

Lees meer

Waar innovatie en koffie samenkomen

Waar innovatie en koffie samenkomen

woensdag 2 april

In het hart van Amsterdam, heeft Rewire onlangs haar nieuwe kantoor geopend. En wat past beter bij een vooruitstrevende ...

Lees meer

Geen pleisters plakken, maar kansen pakken

Geen pleisters plakken, maar kansen pakken

woensdag 2 april

Solved is al sinds de eerste dag betrokken bij de WorkPlace Xperience. Van escaperooms en whitepapers tot unieke visuals ...

Lees meer

Terug naar boven