Plyscrapers hebben de toekomst
Hout kan cement gaan vervangen bij hoge gebouwen. Dat stelt het World Economic Forum. Dit betekent een forse duurzaamheidswinst, want waar cement verantwoordelijk is voor 7% van de CO2-uitstoot, neemt hout juist CO2 op.
Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat plyscrapers, houten wolkenkrabbers, een grote toekomst hebben. Dat baseren ze onder meer op het gegeven dat ontwerpers van de universiteit van Cambridge een manier hebben gevonden om hout zodanig te verlijmen dat het een geschikt bouwmateriaal is voor plyscrapers. Het verlijmde hout is niet alleen sterk en duurzaam maar ook vuurbestendig. Bovendien zijn er al gebouwen waar het succesvol wordt toegepast, zoals bij Carbon 12 van Kaiser Group en Path Architecture, een 25 meter hoog gebouw in Portland, Oregon. Hetzelfde materiaal werd ook toegepast bij de 160 meter lange Mistissini Bridge van Stantec in Quebec, Canada.
De CO2-discussie is volgens het World Economic Forum des te belangrijker, omdat de verwachting is dat in 2050 bijna 70% (68) van de wereldbevolking in steden moet worden gehuisvest.
Team SWP wenst iedereen een gezond en gelukkig 2025
zondag 31 december
Na een succesvol 2024 vol mooie momenten kunnen we niet wachten om samen met jullie te starten aan 2025.
De top 5 best gelezen artikelen van 2024
zondag 31 december
De meest gelezen artikelen van 2024 zijn bekend! Benieuwd naar welke artikelen je dit jaar niet mocht missen? Bekijk ze ...