'De rest van het jaar leven we van de spaarrekening'
Earth Overshoot Day is elk jaar een pijnlijke reminder dat we nog niet zijn overgestapt naar een circulaire economie. Bert van Renselaar van Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings legt in deze blog uit waarom dat wel moet.
Afgelopen maandag was het weer zo ver, Earth Overshoot Day. Alle grondstoffen voor dit jaar hebben we inmiddels opgemaakt, de rest van wat we dit jaar gebruiken teren we in op onze reserves. Alsof je je salaris voor dit jaar al hebt uitgegeven en vanaf nu van de spaarrekening leeft…
Dat is natuurlijk niet erg lang vol te houden. Net zoals de spaarrekening van de meeste mensen zijn ook de reserves van onze aarde eindig. Voor een aantal grondstoffen is het einde van de rendabel winbare voorraden al snel in zicht. Het enige alternatief is overstappen naar een circulaire economie waarin al onze grondstoffen herbruikbaar of hernieuwbaar zijn. Earth Overshoot Day is een pijnlijke reminder dat we daar nog niet bepaald in geslaagd zijn en een wake-up call om echt werk te maken van die circulaire economie!
Earth Overshoot Day is daarnaast ook de belangrijkste KPI van één van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s). De SDG’s zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Doel nummer twaalf is het realiseren van verantwoorde consumptie en productie. Zolang Earth Overshoot Day bestaat is dat nog niet gerealiseerd.
Interessant is ook dat die circulaire economie in meerdere SDG’s terugkomt. Het verbeteren van de circulariteit draagt namelijk bij aan:
7. Betaalbare en duurzame energie. Grondstofverbruik wordt nu voor een groot deel bepaald door niet-duurzame energie. Om bij te dragen aan betaalbare en duurzame energie is het van belang om zoveel mogelijk te besparen (zodat alle beschikbare duurzame energiebronnen niet verspilt worden) en om te investeren in écht groene energie.
8. Waardig werk en economische groei. Voor het vormgeven van een circulaire economie waarin we meer hergebruiken wat we hebben zijn ook meer arbeidskrachten nodig. TNO berekende al dat de potentie van de circulaire economie voor 54.000 extra banen en € 7,3 miljard per jaar extra economische groei kan zorgen.
9. Industrie, innovatie en infrastructuur. De circulaire economie wordt aangejaagd vanaf twee kanten: vraag en aanbod. Als opdrachtgevers is het belangrijk de juiste vragen te stellen zodat een circulair aanbod tot stand kan komen. Het stellen van de juiste vraag leidt tot innovatie in de industrie en tot duurzame producten.
13. Klimaatactie. Klimaatverandering wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen. Het is precies het verspillen van deze grondstoffen die nu voor een groot deel de circulariteit van gebouwen bepaalt. Om bij te dragen aan het terugdringen van klimaatverandering moeten we volledig stoppen met het verbranden van deze fossiele brandstoffen, dit is exact in lijn met het circulaire doel om geen fossiele grondstoffen meer te verbruiken.
De beslissingen die we nu nemen hebben belangrijke consequenties. Het is niet alleen belangrijk dat we het hele jaar kunnen rondkomen van ons salaris, in plaats van de spaarrekening steeds aan te spreken. Terwijl we dit doen moeten we de kansen grijpen die dit biedt op economische groei, betere banen en een schonere en robuustere energievoorziening!
Auteur: Bert van Renselaar, Managing Partner bij CFP Green Buildings en expert bij Smart WorkPlace.
Lees hier het eerste blog in deze serie: 'Een stukje aarde over aan het einde van het jaar'.
Lees hier het tweede blog in deze serie: 'Een beter milieu begint met een plastic gebouw'.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...