Duurzaam bamboe groeit voortaan ook in Europa
Portugal krijgt de eerste Europese bamboeplantage. Een primeur voor een materiaal, dat steeds meer toepassingen krijgt en dat extreem goed scoort op duurzaamheid.
De bamboeplantage wordt aangelegd door het Nederlandse bedrijf BambooLogic. De plantage krijgt een oppervlakte van 150 hectare. Binnen twee jaar moet de plantage worden uitgebreid naar 2.000 hectare. Door een groeiende vraag naar bamboe wil het bedrijf de komende tijd ook plantages in Italië, Spanje en Griekenland openen. Met die locaties moet het totale oppervlak aan plantages op 8.000 hectare uitkomen.
Bamboe krijgt steeds meer toepassingen, van kleding tot bouw en constructie, vloeren en meubels en automotive en aeronautica. Op de website van Bamboologic vindt u een uitgebreid overzicht hiervan.
Volgens BambooLogic heeft bamboe een aantal grote voordelen op het gebied van duurzaamheid:
Productie per hectare en toename ecosysteem
Uit bamboe vervaardigde producten zijn een stuk duurzamer dan die uit traditioneel hardhout, omdat er meer materiaal per hectare kan worden geproduceerd (tot 15 keer meer) en de belasting voor de omgeving over het algemeen lager is. Een bamboeplant wordt nooit, zoals bij bomen het geval is, in haar geheel verwijderd, maar groeit na de ‘oogst’ opnieuw uit. Wanneer een bamboeplantage goed wordt gemanaged kan deze zijn eigen, permanente ecosysteem ontwikkelen.
Bodemvriendelijk
De plant groeit snel, maar in tegenstelling tot andere snelgroeiende gewassen put bamboe de grond waarin hij groeit niet uit. Doordat haar bladeren op de grond vallen en daar vergaan, creëert bamboe haar eigen bemesting, verbetert zij zo zelf de grond waarin zij groeit en is zij dus voor een groot deel zelfvoorzienend. Bamboe gedijt goed op verarmde grond en is daardoor zeer geschikt voor herbebossing van gedegradeerde gebieden.​
Positieve gevolgen voor het klimaat
Bamboe neemt minimaal vier keer zoveel CO2 op als eenzelfde hoeveelheid bomen en produceert 35% meer zuurstof. In principe heeft bamboe daardoor een hoge toegevoegde waarde voor carbon credits.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...