SPACELAB voor de generatie Y
Hoe ziet de de leer- en onderzoeksomgeving bij universiteiten in 2035 eruit? Daarover geeft Smart WorkPlace partner AT Osborne een workshop tijdens Campus Day op 20 juni in Utrecht.
Onder de titel ‘SPACELAB voor de generatie Y’ is AT Osborne op zoek naar de leer- en onderzoeksomgeving bij universiteiten in 2035. Het bedrijf doet dat samen met New Joy Concepts, een architectenbureau waarmee AT Osborne vaker samenwerkt in huisvestingsprojecten bij universiteiten.
AT Osborne heeft bij een aantal universiteiten een reeks van ontwerpateliers georganiseerd met onderzoeksvragen over de ideale Research Community en hoe de omgeving van wetenschappers er dan uit ziet. Met jonge promovendi als toonbeeld van de volgende generatie is AT Osborne aan de slag gegaan. Daarbij heeft het bedrijf zich primair gericht op die community. De harde contouren van gebouw en inrichting zijn slechts ter indicatie van wat de groep bedoelt. Het ging AT Osborne niet om de stenen maar om de mensen.
Aan de deelnemers is de vraag gesteld om daarvoor neefjes of buurmeisjes in gedachten te nemen, die nu nog 10 jaar zijn maar straks wellicht één van de PostDoc’s. Om ze een beetje op weg te helpen heeft AT Osborne met behulp van story telling vier denkbeeldige onderzoekers ‘aan het woord gelaten’. De community is beschreven aan de hand van drie elementen:
- organisatievorm en de wijze van onderzoek,
- wonen en de privé situatie in relatie tot werken,
- de gewenste laboratoriumruimte.
Voor deze drie elementen heeft AT Osborne een matrix geschetst met 4 kwadranten. Samen vertellen ze iets over de community en de plaats van de denkbeeldige onderzoeker in die kwadranten.
Ontwerpateliers
In de ontwerpateliers hebben de deelnemers het verhaal van hun denkbeeldige kleine neefje verteld. Hiermee is AT Osborne de drie elementen gaan invullen. Zo zijn zij tot nieuwe figuren gekomen die hun eigen story vertellen. Aan de hand daarvan heeft AT Osborne de Research Community in beeld gebracht. Hiermee maakt AT Osborne een catalogus met elementen die bijdragen aan de wensen van jonge onderzoeksmedewerkers. Samen geven ze een beeld van hoe de campus in 2035 optimaal kan bijdragen aan een community van wetenschappers.
De resultaten van de ateliers presenteert AT Osborne tijdens de workshop op Campus Day. Het bedrijf daagt de deelnemers uit om ook het leven van hun neefje of buurmeisje in gedachten te nemen. AT Osborne denkt dat zij zo samen tot verrassende elementen komen die de catalogus nog verder verrijken.
Inschrijven
Campus Day vindt plaats in het Victor J. Koningsbergergebouw bij Universiteit Utrecht. Wilt u zich alvast inschrijven voor de Campus Day? Click dan hier.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...