Profiteren van zakelijk opladen bij zonnepanelen eigen woning

Profiteren van zakelijk opladen bij zonnepanelen eigen woning

Als ondernemer met een elektrische auto optimaal profiteren van de zonnepanelen op je woning? De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) legt uit hoe dat kan. 

Een ondernemer die thuis oplaadt, kan allereerst het laadverbruik (kWh-vergoeding) doorbelasten naar de onderneming. Daarnaast kon hij als privépersoon al – onder bepaalde voorwaarden – gebruik maken van de postcoderoosregeling en de salderingsregeling.

Maar de ondernemer kan nog meer voordelen halen uit het thuis zakelijk opladen van de door zonnepanelen opgewekte energie:

  • Als de ondernemer aannemelijk maakt dat het zakelijke laadverbruik meer dan 10% is van het jaarlijkse totaalverbruik, kan hij de zonnepanelen als een zelfstandig bedrijfsmiddel activeren.
  • Bedraagt de investering € 450 of meer, dan kan de ondernemer deze investering toevoegen aan de investeringen waarover hij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepast.
  • Is de investering minstens € 2.500, dan komt hij eveneens in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit kan echter niet samengaan met de postcoderoosregeling.

Thuisoplaadpunt

Ook met het thuisoplaadpunt zijn er mogelijkheden:

  • De investering van een laadpaal op het eigen bedrijfsterrein ten behoeve van het laden van de elektrische auto van de zaak, komt in aanmerking voor KIA en MIA. Om dit te realiseren kan de ondernemer het thuisadres laten opnemen als vestigingsadres in het handelsregister (KvK). 
  • Daarnaast kan hij een tweede aansluiting aanvragen op een bestaande aansluiting met tevens een eigen zakelijk energiecontract. Dit is de zogeheten MLOEA-aansluiting

Let op!

De VZR adviseert om wel goed te blijven opletten. Er bestaan tegenwoordig ook speciale dakpannen die als zonnepanelen dienen óf zonnepanelen die je in plaats van je dakpannen kunnen plaatsen. Als je voor één van deze twee mogelijkheden gekozen hebt, dan is het de vraag of het zonnepaneel een afzonderlijk bedrijfsmiddel is of dat het zonnepaneel opgaat in de woning.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven