'De toekomst van flexwerken'
Volgens Noel Brewster van Smart WorkPlace partner Measuremen spelen vijf factoren een rol bij de toekomst van de werkplek en de fysieke omgeving van de werkplek. In onderstaand blog legt hij het uit.
In de vijftien jaar dat ik me bezighoud met vraagstukken rond werkomgevingen van kantoren heb ik ervaren hoe de manier waarop mensen met elkaar werken is veranderd, evenals de manier waarop mensen met elkaar communiceren en hoe de werkomgeving wordt benut. De laatste tijd stel ik me steeds meer vragen over de toekomst van de werkplek en waaruit de fysieke omgeving van de werkplek zal bestaan. In mijn opvatting spelen vijf factoren daarbij een belangrijke rol: mensen, kunstmatige intelligentie, fysieke omgeving, energie en data.
Mensen
Alle werkprocessen beginnen bij mensen. In een sterk groeiende kennisindustrie is daarbij het communiceren en uitwisselen van ideeën cruciaal. Dit moet worden gefaciliteerd in organisaties waar mensen op afstand werken. De flexibiliteit die mensen krijgen om overal en op ieder moment te werken wordt een bepalende factor in de toekomst. In de momenten dat mensen samenzijn wordt er dan meer gefocust op kennisuitwisseling en relatieopbouw.
Kunstmatige Intelligentie
Het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie – de tweede factor – draagt bij aan deze ontwikkeling omdat er meer processen worden geautomatiseerd en menselijke bediening alleen nog nodig is wanneer menselijk goedkeuren voor een bepaalde taak is vereist. De omgeving die nodig is om deze technologische interacties mogelijk te maken wordt minder formeel en meer werknemersvriendelijk.
Kunstmatige intelligentie is momenteel onderweg om onvermijdelijk een deel van ons leven uit te maken op een level waar het onafscheidelijk is geworden met menselijke interactie. De verwachting daarbij is dat dankzij de beschikbaarheid van data de symbiose tussen gebruiker en apparaat in de toekomst de norm gaat worden. Een tussenstap daarbij kan draagbare technologie zijn, een mogelijk toekomstbeeld Neuralink, een plan van Elon Musk om het brein te voorzien van technologie zodat het kan communiceren met de digitale wereld. Het zal dan mogelijk zijn om overal en wanneer dan ook te werken: de ultieme vorm van flexwerken.
Fysieke omgeving
Deze technologie – met steeds minder tot uiteindelijk geen bedrading – heeft ook invloed op de realisatie van kantoorpanden en de inrichting ervan. Er komt meer ruimte die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de panden ruimtelijker te maken en meer aandacht te besteden aan daglichttoetreding. Een mooi voorbeeld is het Epicentre waar samenwerking tussen mens en technologie als basis is genomen voor de werkplek.
Augmented reality en virtual reality kunnen in deze draadloze omgeving de visuele communicatie met collega’s en de toegang tot data interactiever en spannender maken. Een winstwaarschuwing: het maakt je collega’s niet plotseling plezieriger...
Een andere ontwikkeling is dat meubels, uitrusting en installaties binnen de werkomgeving kunnen worden aangesloten op het Internet of Things. Hierdoor worden de objecten intelligent en kunnen keuzes op het gebied van infrastructuur op individueel niveau worden gemaakt. Bovendien kunnen werkplekken worden aangepast aan wensen en taken van de gebruiker. De ‘controlekamer’ stuurt vervolgens alle aspecten en wensen van de werkomgeving aan.
Energie
De mogelijkheid om mobiele apparaten te gebruiken is nog steeds erg afhankelijk van de beschikbare energie. Bovendien moeten de batterijen die voor deze apparaten nodig zijn nog steeds met bedrading worden opgeladen. Momenteel zijn er al draadloze oplaadapparaten, waarbij de smartphone op de oplader kan worden gelegd. Een volgende stap is het mogelijk maken om apparaten zonder fysiek contact op te laden. De benodigde technologie hiervoor bestaat al.
Data
Deze nieuwe fysieke vrijheid in de werkomgeving brengt een andere uitdaging met zich mee: het verwerken van de data die vanuit de mobiele apparaten verstuurd worden. Wi-Fi is dan niet meer voldoende. Maar gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel: Li-Fi, draadloos internet via licht, waarbij elke LED-lamp als internetverbinding kan worden gebruikt.
Noel Brewster van Measuremen is Sales Executive in London met als missie om werkplekken wereldwijd te verbeteren. Daarbij focust hij vooral op het technische deel en de mogelijkheden die het kan geven.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...