Circulair inkopen ICT-middelen
In de werkomgeving worden steeds meer en beter connected ICT-objecten gebruikt. Van camera’s en sensoren tot laptops en robots. Veelal gefabriceerd met waardevolle grondstoffen. Pianoo wil de circulariteit hiervan verbeteren.
ICT heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen behoefte aan een grote sprong voorwaarts. Intensiever contact en een betere samenwerking met de markt is daarvoor de beste optie, is de belangrijkste conclusie van de leernetwerkbijeenkomst ICT die eind vorig jaar is gehouden.
Informatie over grondstoffen
Tijdens de bijeenkomst zijn vier verschillende vraagstukken besproken. Een daarvan ging over levensduurverlenging. Probleem is hierbij dat het niet duidelijk is welk effect gebruikers daadwerkelijk bewerkstelligen. Bijvoorbeeld omdat men (nog) geen specifieke informatie van fabrikanten krijgt over de grondstoffen (bijvoorbeeld schaarse metalen) in apparatuur, vertelt Esther van Bergen van Cenex Nederland. “U weet dus niet precies wat u koopt en wat de impact daarvan is. Daardoor is het moeilijk om de juiste keuzes te maken.”
‘Bill of Materials’
Het eerste leerpunt uit deze discussie is: blijf vragen naar de ‘Bill of Materials’, die moet uiteindelijk beschikbaar komen voor meer transparantie en betere afwegingen. Tegelijkertijd moet het zo lang mogelijk willen verlengen van de levensduur onder de loep. Is dat wel altijd de beste keuze? Er is een moment dat de aanschaf van een nieuw, energiezuiniger apparaat het wint van het verlengen van een ouder apparaat, dat ook om meer onderhoud en ondersteuning vraagt. En is doorverkopen van iets wat daarna uit beeld raakt, wel beter dan recyclen?
Refurbished of hergebruikt?
Een andere vraagstuk is: wanneer is iets refurbished of hergebruikt? Dat is als eerste een definitievraagstuk, stelde Albert Geuchies, contractmanager Categorie Datacenters van de Rijksoverheid. Hij zelf kent het voorbeeld van een organisatie die refurbished laptops bestelde. Ze kregen nieuwe laptops geleverd die één keer uit de doos waren gehaald, waren aangesloten en vervolgens terug in de doos gingen als ‘refurbished’. Stel daarom ook eisen aan refurbished, bijvoorbeeld dat ze minimaal een jaar echt gebruikt zijn. "De hamvraag is uiteindelijk wat je wilt met duurzaamheid. Beleid op dit gebied is meestal ruim geformuleerd. Dat lijkt lastig. Tegelijkertijd kun je als inkoper die ruimte ook gebruiken om het zelf in te gaan vullen."
Functionele omschrijvingen
Momenteel zijn ICT-uitvragen voor 95% gebaseerd op technische aspecten. Daardoor zijn uitvragen vaak al bij voorbaat zo zeer dichtgetimmerd met technische eisen, dat slechts weinig marktpartijen het kunnen leveren en innovatie uitblijft. Uitvragen moeten juist richting functionele omschrijvingen gaan. Hiervoor moeten inkopers de hulp van de markt inroepen. "Want daar zit de innovatie. Ga in gesprek. Met de usual suspects, maar ook zeker met kleine partijen, wiens bestaansrecht vaak op innovatie is gestoeld. Met kennis uit de markt kun je een kostenplaatje presenteren, waarmee je ook de beleidsmakers in je eigen organisatie kunt overtuigen."
Lees hier meer over deze bijeenkomst.
Bron: Pianoo
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...