Snellere aanvraag voor laadpalen mogelijk via nieuwe portal

Snellere aanvraag voor laadpalen mogelijk via nieuwe portal

Het is het bekende kip-en-ei-verhaal: ‘eerst meer laadpalen voor het laden van elektrische auto’s, dan stappen we over op elektrisch rijden’. Met laadpaalnodig.nl moet dat opgelost worden.

Het kip-en-ei verhaal wordt aangehaald om nog niet over te stappen. Want een fijnmazige laadinfrastructuur is immers nodig. Op dit moment omdat veel elektrische auto’s nog niet voldoende actieradius kennen om van huis naar werk en afspraken te kunnen rijden. En in de toekomst zullen er steeds meer elektrische auto’s op de weg verschijnen. Voor een openbare laadpaal moeten bewoners en werkgevers bij de gemeente zijn, maar lang niet alle gemeenten hebben dat goed geregeld. Waardoor de tijd tussen de aanvraag en plaatsing vaak erg lang is. Deze loopt in veel gemeenten op tot tussen en half jaar en 1 jaar. 

Om die realisatietijd te verkorten heeft het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur samen met RVO.nl en andere partijen een onafhankelijk portaal voor laadpunten van elektrisch vervoer opgezet: laadpaalnodig.nl. Op laadpaalnodig.nl kunnen elektrische rijders eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen bij woning of werk.

Snelle stijging laadpunten

Het aanvraagportaal is nodig, zegt RVO.nl, omdat het elektrisch vervoer flink stijgt en dat vraag ook om publieke laadpunten. Begin dit jaar telde Nederland ruim 15.000 publieke laadpunten. De verwachting is dat er over 2 jaar tussen de 30.000 en in het meest ambitieuze scenario 130.000 extra laadpunten nodig zijn. Dit onafhankelijke aanvraagportaal moet gemeenten helpen om sneller en onafhankelijk van exploitanten laadpunten te kunnen realiseren. En nog belangrijker: daarmee wordt het voor gebruikers makkelijker om een nieuw laadpunt aan te vragen en een laadpunt in de buurt te vinden.

Gebruikerservaringen: snelheid

Uit de eerste ervaringen blijkt dat laadpaalnodig.nl efficiënt werkt. Er kan sneller geschakeld worden tussen opeenvolgende en gelijktijdige acties van een gemeente, tussen meerdere exploitant(en) in het gebied en met netbeheerders. Dit verkort de aanvraagtijd van gemiddeld 4-6 maanden naar 3-4 maanden.

Bron: RVO.nl / NKL

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven