“Een gebouw moet het beste in mensen boven halen.”
“De mens moet altijd centraal staan voor succesvol design.” Dat stelt Oliver Heath, een van de bekendste Britse architecten en gespecialiseerd in biophilic design.
In een interview in de tweede editie van SWP Magazine vertelt Oliver Heath diepgaand over biophilic design: het toepassen van natuurlijke ontwerpelementen om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren.
‘Positive space’
“Het allerbelangrijkste aspect is dat een gebouw het beste in mensen naar boven brengt, met betere resultaten tegen lagere kosten. Of het nou een kantoor, school, ziekenhuis of hotel is: de mensen moeten zich er zo goed mogelijk voelen - ontspannen en alert voor werk, of juist kalm en relaxt om te herstellen. De omgeving moet bijvoorbeeld interactie stimuleren, de creativiteit prikkelen, de productiviteit verhogen of bijdragen aan het herstel. Alleen dan is het een ‘positive space’: een plek met een positieve impact.”
WELL
Heath is een grote voorstander van de WELL Building Standaard. Hij legt uit waarom hij dat vindt: “Omdat WELL een belangrijke stap is naar een toekomst waarin het welzijn van de gebruikers in elk gebouw de aandacht krijgt die het verdient. Er is zoveel wetenschappelijk bewijs dat design een enorme impact heeft op de fysieke en mentale gezondheid van de mensen die erin wonen, werken of verblijven. Dit besef begint ook steeds meer door te dringen in het bedrijfsleven.”
Welzijn bevorderen
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn productiever en voelen zich meer betrokken bij de organisatie. Mensgericht design levert dus ook geld op, stelt Heath in het interview. “Door deze commerciële voordelen willen steeds meer projectontwikkelaars inzichtelijk maken in hoeverre hun gebouwen het welzijn van werknemers bevorderen. De WELL Building-standaard maakt dit mogelijk.
Londens kantoor
Als voorbeeld noemen van een gebouw dat voldoet aan de WELL-standaard noemt Heath het gerenoveerde Londense kantoor van duurzaam ingenieursbureau Cundall. Dit kantoor voldoet aan de WELL Gold-standaard. “In samenwerking met interieurarchitect Ben Allen hebben ze het kantoor compleet opnieuw ingericht. Daarbij is echt met alles rekening gehouden: van de ergonomische werkplekken voor het personeel en de inrichting van de cateringfaciliteiten tot het verminderen van vluchtige organische stoffen in lijm en verf.”
Lees in het tweede nummer van SWP Magazine het gehele interview. Deze wordt binnenkort gepubliceerd op deze website.
Bron: Smart WorkPlace
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...