Werknemers onvoldoende ondersteund op werk om gezond te blijven
Werknemers worden niet voldoende ondersteund door de werkomgeving om gezond en fit te blijven. Uit onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat 55% te weinig stimulans ontvangen.
Een en ander blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van Zilveren Kruis naar het gezondheidsbeleid op de werkvloer uitgevoerd door Motivaction onder 744 medewerkers en 798 werkgevers. De zorgverzekeraar presenteerde deze week haar visie op de gezondheid en het welzijn van medewerkers tijdens het GO Academy event in het Olympisch Stadion te Amsterdam.
Aandacht verslapt
Over de gehele linie lijken werkgevers, in vergelijking met voorgaande jaren, minder belangstelling te hebben voor het welbevinden van hun medewerkers. Zo is er minder aandacht voor het bespreken van functioneringsproblemen als gevolg van een ongezonde leefstijl (50% vs. 62% in 2015) en wordt in mindere mate gekeken naar aangepast werk als een werknemer niet goed meer functioneert (57% vs. 76% in 2015).
Bovendien geven werkgevers aan minder aandacht te hebben voor veranderingen in de werk- en privésfeer die gevolgen kunnen hebben voor de mentale gezondheid van hun medewerkers dan in 2015. Slechts vier op de tien (39%) geven aan dat de werkgever faciliteiten biedt om gezond en fit te blijven. De organisatiecultuur ondersteunt het welbevinden onvoldoende, terwijl die cultuur juíst een sleutelrol speelt in het stimuleren van de productiviteit, vitaliteit en motivatie van medewerkers.
Cijfers baren zorgen
“De cijfers uit het onderzoek baren mij zorgen. Gezondheid en vitaliteit op de werkvloer is niet een ‘projectje’ dat je kunt afvinken”, aldus Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis, in het Olympisch Stadion. “Wij zien dat bedrijven met gezonde en vitale medewerkers resulteren in succesvolle en vitale organisaties. Ons doel is een beweging creëren waarin het welzijn van medewerkers centraal staat omdat dit gezondheid bevorderend werkt. Dit vraagt om een organisatiecultuur waarin de omgeving in plaats van het individu centraal staat en waar ruimte is om zelf de regie te pakken. Het realiseren van een duurzame gedragsverandering is een gedeelde verantwoordelijkheid van organisatie, leidinggevende en de medewerker zelf.”
Eigen regie
Uit het onderzoek komt naar voren dat medewerkers de druk voelen om steeds meer eigen regie te pakken: 80 procent voelt dat zij er steeds meer zelf voor moeten zorgen om gezond te blijven. Zij krijgen echter nog niet volledig de ruimte om die eigen regie daadwerkelijk te pakken: in slechts één derde van de gevallen (36%) stimuleert de leidinggevende hen om gezond te blijven.
GO Academy
Zilveren Kruis presenteerde de onderzoeksresultaten gisteren tijdens de GO Academy, waar de zorgverzekeraar een publiek van ongeveer 200 werkgevers inspireerde om duurzame gedragsverandering naar een gezonde werk- en leefstijl in te zetten. Tijdens het evenement gaf Harvard-hoogleraar psychologie Robert Kegan een presentatie over het belang van een bedrijfscultuur waarin talentontwikkeling en groei voor alle medewerkers centraal staan. Kegan: “De meeste bedrijven leggen te veel nadruk op de ontwikkeling van hun high potentials en kijken te weinig naar het potentieel van al hun medewerkers. Wanneer je medewerkers laat zien dat ze niet perfect hoeven te zijn en fouten mogen maken, creëer je een cultuur waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.”
Lees hier het gehele rapport.
Bron: Zilveren Kruis
Foto: Adidas
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...