Sociale media slaat brug tussen architect en gebruiker
Sociale media helpt om de architectuur van gebouwen al zelfs ver voor de bouw ervan tussen de oren te krijgen van de gebruikers.
Dat althans zegt Marc Kushner in een opmerkelijke TED-talk. Kushner is een Amerikaans architect, ondernemer en auteur. Hij is een partner van de architectuurfirma HWKN (Hollwich Kushner) in New York en mede-oprichter en directeur van Architizer, een online platform voor architectuur. In deze TED talk verbaast hij over de slechte communicatie tussen ontwerper en gebruiker van gebouwen. En hoewel deze TED-talk bijna vier jaar oud is, is het verhaal van Kushner nog heel actueel.
Brutalisme
Hij laat zien dat de architectuur de afgelopen decennia vooral gebouwen opleverde waarvan de gebruikers vanaf dag 1 niets mee hadden. “Vooral het Brutalisme uit de jaren zeventig, maar ook de ‘coole’ jaren tachtig leverde gebouwen als gedrochten op.” Volgens Kushner was die negatieve feedback het gevolg van de lange bouwtijd en het daarna pas ophalen van de feedback. “Een gebouw bouwen duurde toen al 4 jaar, en ondertussen ontwierpen we nog eens honderden gebouwen van dezelfde architectuur. En na 4 jaar kwam eindelijk feedback: men vond het niets.”
Gebruiker weer voorop
De komst van sociale media verandert dat helemaal, ten faveure van de gebruiker, maar ook – en dat is heel belangrijk – met behulp van de gebruiker. Kushner noemt als voorbeeld een gemeenschappelijk gebouw in de VS dat zijn firma heeft mogen ontwerpen. “Wij vonden ons ontwerp al spannend, onze opdrachtgevers vonden het wel erg spannend, en ook de gemeenschap was bang voor de reacties. Dus wij hebben realistische visualisaties van het gebouw op Instagram en Facebook gezet, en we lieten het delen. En dat gebeurde massaal en het zorgde ervoor dat twee jaar voordat het gebouw af was, deze al onderdeel van de gemeenschap was. En toen het gebouw er eenmaal stond, was het gedurfde ontwerp geen verrassing meer.”
Kushner verwacht dat deze trend bij veel meer gebouwen er voor zorgt dat gebruikers de architectonische ontwerpen weer willen.
Bron: TED
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...