Gebruikers opgelet: NL/SfB classificatie wijzigt

Gebruikers opgelet: NL/SfB classificatie wijzigt

Een van de belangrijke pijlers onder het Gebouwdossier en de waarde van vastgoed wordt aangepast: de zogeheten NL/SfB classificatie. Gebruikers kunnen meedenken in deze aanpassing.

NL/SfB is een classificatie van bouwdelen en installaties (‘elementen’ genoemd). Het is een standaard voor de bouw- en installatiebranche en wordt veel gebruikt bij het ontwerpen, realiseren en beheren van gebouwen. Zoals bij het coderen van onder andere lagen en objecten in BIM en CAD-systemen en bij het ordenen van informatie van leveranciers van bouwproducten. De standaard wordt ook toegepast in (NEN-)normen voor onder andere bouwkostenbegrotingen en conditiemeting van gebouwen en installaties.

BIM

De onafhankelijke stichting BIM Loket – opgericht door kennisorganisaties in de bouwkolom – beheert de NL/SfB-classificatie. Ondanks dat de basis voor de huidige classificatie al 70 jaar geleden werd gelegd, wordt de NL/SfB nog zeer veel toegepast, juist ook in het kader van BIM.

Moderne installaties

Een bekend probleem van de NL/SfB-classificatie is, dat deze maar beperkt bruikbaar is voor de indeling van technische installaties. Het is vaak onduidelijk hoe moderne installatiesystemen kunnen worden ondergebracht in de ‘klassieke’ NL/SfB. In het kader van de herziening van de NEN2699 heeft de NEN-commissie daarom een voorstel gedaan voor aanpassing en uitbreiding van met name de coderingen en omschrijvingen van de klassen voor technische installaties (W en E).

Markt

Het BIM Loket heeft al opmerkingen toegevoegd aan het NEN-voorstel. Nu is het de beurt aan de markt. Niet alleen van de bouw- en installatiebranche, maar ook van de professionals die gebruik maken van de in de classificatie gebruikte elementen. Denk hierbij aan onderhoudsplanning, aanpassingen van de werkomgeving, BIM en vastgoedmanagement.

Hier is de spreadsheet met het conceptvoorstel. 

Bron: BIM Loket

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven