Architecten sporen elkaar aan ‘circulair te gaan’

Architecten sporen elkaar aan ‘circulair te gaan’

Om architectenbureaus te bewegen circulaire ontwerpprincipes zoveel mogelijk toe te passen is de architectenvereniging BNA deze week de campagne ‘Wij gaan circulair’ gestart.

De BNA heeft niet toevallig deze week daarvoor gekozen, want dit is de Week van de circulaire economie 2018. Het is ook het startpunt van het bredere programma Circulaire Architectuur en Bouw, waarin BNA de branche wil faciliteren circulair te gaan. Want ieder bureau – groot èn klein- kan effectief en betekenisvol bijdragen aan het behalen van de doelstellingen, stelt BNA

Manifest
In samenwerking met leden is door de BNA het ‘Manifest Circulaire Architectuur’ opgesteld. Daarin zijn vijf ontwerpprincipes beschreven die bijdragen aan een circulaire economie. Soms lijken ze voor de hand te liggen, maar evengoed prikkelen ze tot een andere manier van omgaan met architectuur en bouwen. Het zijn uitgangspunten voor zowel ontwerp als voor gesprekken met opdrachtgevers, uitvoerende bouw en toeleverende industrie. Want circulair bouwen doe je samen. “Het manifest helpt ons om onze klanten te overtuigen van de noodzaak om ook in de bouw duurzame en verantwoorde keuzes te maken”, vertelt Taco Tuinhof van Rothuizen architecten.

‘Wij gaan circulair’
De BNA wil in de architectenbranche een brede beweging op gang brengen van bureaus die actief circulair ontwerpen uitdragen. Architectenbureaus die het manifest onderschrijven maken dat kenbaar door het voeren van een logo op hun website, voorzien van een motivatie. Op deze manier laat de architectenbranche zien dat ze toewerkt naar een circulair ontwerpproces.

Transitieagenda Bouw
Met de campagne ‘Wij gaan circulair’ sluit BNA aan op de Transitieagenda Bouw. De Agenda stelt diverse concrete maatregelen voor om de circulaire bouweconomie te ontwikkelen. Zoals de aanbeveling dat vanaf 2030 zullen alle overheidsaanbestedingen circulair zijn. Vanaf 2023 zullen alle uitvragen van de overheid, landelijk, provinciaal en gemeentelijk circulair zijn.

Andere maatregelen zijn:

  • in 2020 ligt er een besluit over de invoering van een verplicht materialenpaspoort
  • de bouwregelgeving wordt aangepast
  • er komt een meetsysteem voor circulair bouwen
  • er worden bewustwordings- en activatieprogramma’s opgezet. Deze BNA-campagne is de eerste concrete uitwerking daarvan.

Bron: BNA

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven