Belgische ‘Kantoorbus’ voorziet in behoefte bij werknemers
Wat te doen als spoor- en autowegen helemaal vastlopen? In België zetten bedrijven een eigen Kantoorbus in. Het slaat dusdanig aan dat er negen extra kantoorbussen worden ingezet.
Sinds een jaar heeft supermarktketen Colruyt een eigen Kantoorbus rijden tussen Gent en Halle, ten zuiden van Brussel. Aan boord zijn 28 werkplekken gemaakt. Iedere stoel is voorzien van een tafel, usb-aansluiting en stopcontact. De bus is verder voorzien van snel WiFi, een printer, een toilet en verse koffie. De proef ‘Office on Wheels’ is opgezet met het expertisecentrum Smart Mobility (voorheen Vlaams Instituut voor Mobiliteit) en de Beroepsvereniging van autobussen autocarondernemers (BAAV).
Alle rust werken
Op dichtslibbende wegen in het hart van België blijkt bijna een kwart van de medewerkers van Colruyt dagelijks een uur te moeten reizen om van huis naar kantoor te komen, veelal filerijdend. In de bus, die vertrekt vanaf een vast opstappunt en onderweg nergens stopt, kan in alle rust gewerkt worden. Ook vergaderen is mogelijk door het kunnen omdraaien van busstoelen. Uit de praktijk blijkt dat dit ook inderdaad gebeurt. Accounts- en adviesorganisatie EY is ook aangestoken door het Kantoorbus virus en heeft inmiddels ook een bus rijden. Deze rijdt op het traject Leuven-Luik.
Uitbreiding
De proef wordt dit najaar uitgebreid: er komen negen nieuwe kantoorbuslijnen tussen Brussel en Antwerpen. Hier kunnen zowel bedrijven als individuele werknemers een plekje aanvragen, maar het is de werkgever die uiteindelijk de rit betaalt aan de autobusondernemer. Als alles volgens plan verloopt, komen er twee lijnen tussen Antwerpen en Brussel, vier lijnen met als bestemming Antwerpen en drie met als bestemming Brussel. Uit de twee lopende proefprojecten bij EY en Colruyt Group blijkt nu al dat 97 procent van de gebruikers tijd wint met de kantoorbus en dat 88 procent een betere work-life balance kan realiseren.
Bron: BAAV / FBAA
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...