Experience ruimte Digibase voor echte beleving van digitaal bouwen
DigiBase moet uitgroeien tot de hotspot voor digitalisering in de bouw en vastgoedontwikkeling in Nederland. Vorige week is deze 'experience ruimte' door VolkerWessels geopend.
Naast state-of-the-art kennis en toepassingen op het gebied van BIM-systemen, richt het centrum in Nieuwegein zich ook op andere aspecten van digitalisering, zoals IoT, GIS, reality capturing en virtual en augmented reality.
BIM
Binnen VolkerWessels wordt al een aantal jaren gebruik gemaakt van Bouw Informatie Management (BIM) en andere vormen van digitalisering en de inzet van data. DigiBase moet alle kennis, data en expertise over DigitaalBouwen bij elkaar brengen op één plek. Daarmee wil de bouwonderneming een netwerk creëren van waaruit al die kennis weer sneller en beter gedeeld wordt met de eigen ondernemingen en collega’s.
Investeren in mensen
”Wij investeren vooral in mensen”, legt René de Groot uit, directeur van DigiBase. “Zij krijgen de kans om de digitale wereld te leren kennen en te benutten om zo vervolgens waarde te creëren.”
Technologische ontwikkelingen gaan erg hard, weet De Groot. “De uitdaging is om die op een gebruiksvriendelijke manier aan te laten sluiten bij onze bedrijfsprocessen en data-strategie. Wij gaan daarvoor dan ook strategische samenwerkingen aan met verschillende technologiebedrijven. Samen zijn we in staat om de manier van werken in de bouw te transformeren.”
Experience
Bij DigiBase is de digitale wereld en de kracht van data écht te beleven. Industrieel en huiselijk ingericht en toegerust met de allernieuwste middelen om (op afstand) te overleggen, scrummen en brainstormen. Hoogtepunt is de Experience ruimte met een enorme LED-videowall en state-of-the-art virtual reality apparatuur waarmee ruimtes, bouwprojecten en de directe omgeving beleefd kunnen worden, voordat er gebouwd is.
Gebouw van de toekomst
Ook bijzonder is de projectenruimte, die voorzien is van een grote interactieve touch wall waar teams kennis kunnen delen en kunnen samenwerken. Tenslotte is het pand zelf ook al uitgerust als het ‘gebouw van de toekomst’. Via IoT-systemen en sensoren kunnen overal in het pand de luchtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, verlichting en andere zaken gemeten en bestuurd worden.
Bron: Volker Wessels
Foto's: Frank van Beek
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...