'Kantoren hebben 35 procent aan werkplekken over'
In kantoren in Nederland en België blijkt 35 procent van de aanwezige werkplekken beschikbaar te zijn. Een en ander komt naar voren uit bezettinggraadscijfers van ict-bedrijf iotspot.
Iotspot geeft bedrijven inzicht in de hoeveelheid daadwerkelijk gebruikte werkplekken. Dat doet het bedrijf door te meten met sensoren in het gehele kantoor, waarvan de resultaten in een workplace management systeem uit te lezen zijn. Het bedrijf constateert dat de bezettingsgraadscijfers van zijn klanten in 2017 duidelijk zijn: er is 35 procent beschikbaarheid van bureaus en zelfs meer dan 40 procent voor overlegruimten tijdens kantooruren.
Frustratie
“Daarmee willen wij de gebruikersfrustraties à la die van BuZa-ambtenaren niet bagatelliseren”, geeft Marnix Lankhorst van iotspot aan, “De tegenstelling tussen de door ons geobjectiveerde beschikbaarheid en de beleving van gebruikers dat een kantoor overvol is, is evident.”
Lankhorst doelt hierbij op de commotie die is ontstaan onder ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds de zomer huizen deze ambtenaren samen met die van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het nieuwe kantoor aan de Rijnstraat in Den Haag. Voor de in totaal 6300 ambtenaren zijn 3300 werkplekken beschikbaar, maar uit een enquête deze zomer onder hen blijkt dat ze dat veel te weinig vinden.
Inzicht creëren
Facilitair dienstverlenend bedrijf Ucility herkent zich in de cijfers van iotspot. Het bedrijf ziet vergelijkbare percentages bij haar analyses ter voorbereiding van verbouw- en verhuisplannen. Volgens Hans Bloemen van Ucility is de paradoxale situatie weg te nemen door inzicht te creëren; niet alleen voor facilitymanagement, maar juist ook voor gebruikers.
‘Verslimmen’ van de kantooromgeving
Bloemen: “Het ‘verslimmen’ van de werkomgeving leidt alleen tot duurzaam resultaat als ook de gebruikers er baat bij hebben. Als zij bijvoorbeeld real-time inzicht hebben in die 35 procent vrije werkplekken, ontstaat er bij hen rust en keuzevrijheid in plaats van frustratie. Daarbij is op te merken dat er een verschuiving is bij de gebruiker in behoefte. Zoals de vraag naar scrum of concentratie ondersteunende werkruimte.”
Opbrengst
Door ‘verslimming’ kunnen kantoorvolumes ingekrompen of beter passend worden, zonder verlies van gastvrijheid, werkplezier of productiviteit. Als extra kan het gebruik van energie, catering en woon-werkverkeer verbeterd worden. De ‘harde’ opbrengst hiervan weet Hans Bloemen als een van de ‘founding fathers’ van de NFC-index te duiden: “Een werkplek kost per jaar gemiddeld 8.600 euro. Weet je de overdaad te kapitaliseren, dan kun je jaarlijks tot 1.000 euro per werkplek vrijmaken."
Bron: Ucility
Foto: iotspot
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...