Robot is goed te gebruiken als helpende hand in zorg

Robot is goed te gebruiken als helpende hand in zorg

Hoe ervaren jonge mensen die in de zorg gaan werken, dat een robot onderdeel is van hun werkproces? Daar deed Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland, praktijkonderzoek naar.

Onlangs presenteerde Heemskerk de resultaten van dit onderzoek. Hij deed dat tijdens de bijeenkomst Robots en Zorg in het Slimste Huis in Alkmaar. Het praktijkonderzoek bestond uit het testen van zorgrobot Rose.

De belangrijkste vraag in het onderzoek was of deze manier van ‘les’ krijgen bijdraagt aan de zogenaamde 21st century skills, zoals kritisch kijken naar je eigen functioneren en dat van je collega’s. Die skills worden steeds belangrijker, ook in het onderwijs.

Conclusies
De conclusie van de studenten die aan het onderzoek meededen, was dat Rose in de praktijk heel goed eenvoudige handelingen kan doen. Een robot kan vooral mensen met een beperking en ouderen helpen om de regie terug te krijgen over hun eigen leven. Technologische ontwikkelingen zoals de robot kunnen dus helpen bij het realiseren van de Gezonde Samenleving. Met een robot hoeven cliënten minder een beroep te doen op de verpleging.

Verrassend was dat de studenten ook een rol zagen in het stimuleren van sociale interactie. Vooraf dacht Heemskerk dat dat niet het geval zou zijn. Maar de robot neemt de tijd om een praatje te maken, waar de verpleegkundige vaak geen tijd voor heeft. De studenten vinden de robot nog wel traag en log. De besturing is voor een zorgmedewerker niet goed doen.

Volgens Peter Mulder, derdejaarsstudent Technische Informatica, hoeven werknemers in de zorg niet bang te zijn dat robots het werk van mensen volledig gaan overnemen. "Dat is zeker niet de bedoeling. Robots gaan vooral helpen bij praktische dingen."

Bron: Inholland

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven