‘Werknemers van de toekomst’ herontwerpen werkomgeving rijkskantoor
Maak een ontwerp voor een vernieuwde en prettiger werkomgeving in het rijkskantoor aan het Korte Voorhout 7 in Den Haag. Met die opdracht daagt het Rijksvastgoedbedrijf voor het tweede jaar op rij technasiumleerlingen uit.
Het gaat om het kantoor van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout. De meer dan tweehonderd havo- en vwo-leerlingen uit de vierde klas, van technasia uit Den Haag, Utrecht, Delft, Alphen aan de Rijn en Noordwijk kregen verder als opdracht mee dat ze rekening moeten houden met de ervaringen van de huidige gebruikers van het rijkskantoor. Ze moeten tevens bedenken hoe de werkomgeving er over vijf of tien jaar uit zou moeten zien, als zij er zelf zouden solliciteren.
"Andere eisen dan nu"
Deze week zijn de leerlingen door in het auditorium van de universiteit Leiden met de opdracht op pad gestuurd. De opdrachtgevers willen veel weten van de nieuwe generatie: “Jullie zijn de generatie die over een paar jaar aan het werk gaan en misschien stellen jullie wel hele andere eisen aan een werkomgeving dan wij nu doen. Komen jullie nog wel naar kantoor en zo ja, wat heb je daar dan nodig aan ruimtes, apparatuur en voorzieningen om je werk te kunnen doen?”
Verbeterpunten
In de komende maanden maken de scholieren een voorstel voor zo’n werkomgeving, specifiek voor de vierde verdieping van KV7. Het Rijksvastgoedbedrijf gebruikt deze resultaten om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van werkplekbehoeften. “Wie weet komen de scholieren met ideeën die we kunnen gebruiken om verbeterpunten aan te pakken of om beleid op het gebied van nieuwe werkvormen aan te scherpen.”
Schoonmaakrobots
Het is niet de eerste keer dat het Rijksvastgoedbedrijf technasiumleerlingen vragen met een vraagstuk aan de slag te gaan. Vorig jaar bogen ze zich over de vraag hoe zij over tien jaar zouden willen werken. De opdrachtgever was enthousiast over het resultaat: “Zoals verwacht hadden de scholieren veel aandacht voor techniek, in de vorm van bijvoorbeeld schoonmaakrobots en virtual- en augmented reality. Wat vooral opviel was dat ze de werkplek zagen als omgeving waar je graag bent en gezond en met plezier je werk kunt doen. Veel groen en zelfs ook ruimte voor huisdieren moeten daaraan bijdragen. Het idee dat jongere generaties alleen maar digitaal willen werken en persoonlijk contact minder belangrijk vinden, blijkt in ieder geval bij deze scholieren niet terecht.”
Eind januari 2018 moeten de leerlingen hun plannen af hebben en begin februari is de grote finale in Den Haag waar de beste teams hun ideeën mogen presenteren aan een jury. In een maquette, als presentatie of misschien een filmpje.
Bron: Technasium
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...