Amsterdams grachtenplastic wordt nieuw kantoormeubilair
Van weggegooid plastic uit de Amsterdamse grachten naar een heuse, volledig circulaire kantoormeubellijn: dat is wat social enterprise Plastic Whale en meubelfabrikant Vepa samen gaan ontwikkelen.
Dat gebeurt onder de naam Plastic Whale Circular Furniture. Het bijzondere meubilair wordt vervaardigd uit Amsterdams grachtenplastic en pakt daarmee direct het probleem van de plastic soep aan. Uniek aan het productieproces is dat Plastic Whale zelf de grondstof voor vervaardiging van de lijn opvist. De lancering staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar.
Sinds 2011 zet Plastic Whale uit Amsterdam zich in voor plasticvrije wateren. Dit doet de organisatie door economische waarde te creëren uit afval, met de betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Nu al heeft de organisatie vele tienduizenden PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens werden geupcycled tot hoogwaardige designsloepen.
Sloepen
Met diezelfde sloepen vist Plastic Whale nu naar plastic afval voor de vervaardiging van haar nieuwste product: een volledig circulaire kantoormeubellijn. “Veel bedrijven willen tegenwoordig naar het circulaire ondernemen toegroeien, of zich inzetten tegen de plastic soep,” weet Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Met Plastic Whale Circular Furniture kunnen zij een concrete bijdrage leveren aan een schoner milieu én krijgen zij er uniek meubilair, gemaakt van plastic afval, voor terug.”
Dit jaar verwacht Plastic Whale in Amsterdam ruim 40.000 PET-flessen op te vissen. Smit: “Voor de productie van de meubellijn zijn echter veel meer flessen nodig. Daarom willen we onze pijlen nu ook op het buitenland gaan richten, waar de plastic soep een nog groter probleem vormt.”
Meubelfabrikant
Voor de realisatie van de meubellijn heeft Plastic Whale een overeenkomst gesloten met kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen, die verantwoordelijk is voor de technische ontwikkeling, productie en distributie. “Vlak voor de zomer speelden we met het idee circulair meubilair van plastic afval te maken. Dankzij de samenwerking met Vepa wordt dit idee nu werkelijkheid. Samen kunnen we écht impact maken,” zegt Marius Smit.
Alle onderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen – met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Plastic Whale en Vepa hebben designmerk LAMA Concept in de arm genomen voor de conceptontwikkeling van de meubellijn.
Bron: Vepa
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...