Wearables en Mixed Reality: zakelijke toepassingen nemen snel toe
Iedereen kent ze en draagt ze. In het oor. Om de pols. Op het hoofd. Soms bij het joggen. Tijdens een vergadering. Op de bouw. Of gewoon thuis op de bank. Wearables zijn niet meer uit ons leven en werk weg te denken.
Oculus, HoloLens en Samsung Gear voor Virtual Reality en de Apple Watch zijn momenteel zo’n beetje de bekendste wearables. Maar er zijn zoveel meer apparaatjes die de distributie van informatie, geluid en berichten verzorgen en zijn aangepast op specifieke activiteiten. Zakelijk gebruik komt door de mix-up scenario-denken en gaming steeds dichterbij. Die werkomgeving bestaat niet alleen meer uit een kantoorgebouw en de wereld daarbuiten, maar ook uit werkomgeving in de zorg en in het onderwijs. In deze sectoren worden de grenzen tussen de woon- en werkomgeving steeds dunner. Microsoft Windows Mixed Reality zou daarom wel eens de next big thing kunnen worden.
Of het nu zakelijk of privé is, kleding gebruiken we 16 uur en velen zelfs wel 24 uur per dag. Noem het bedrijfskleding, noem het business casual. Elk kledingstuk kan van een sensor voorzien worden. Het Trucker Commuter jack van Levi Strauss en Google is er nu dan toch echt. Bedacht voor koeriers. In essentie voorkomt de oplossing dat je je mobiele telefoon uit je zak of tas moet halen, terwijl je in de auto, op de fiets of in de trein of bus zit. Je hebt wel altijd een headset nodig. Of de piepkleine de Here Ones ‘Smart Earbuds’ met noice-canceling en Bluetooth.
Zorg
Een goed voorbeeld waar wearables hun invloed gaan krijgen is de werkomgeving van de zorgsector. Wat is de mogelijke impact van deze nieuwe technologieën op de zorgsector? En hoe kijken zorgverleners en patiënten tegen deze innovaties aan? Wearables kunnen worden gebruikt voor monitoring en Big Data. Wearables kunnen het monitoren van mensen op afstand mogelijk maken. Daardoor zouden patiënten mogelijk eerder naar huis kunnen nadat ze een een behandeling hebben ondergaan of kunnen ze juist langer thuis blijven wonen voordat ze opgenomen moeten worden. Ook is door monitoring vroege signalering mogelijk, omdat patronen kunnen worden geanalyseerd en herkend. Big Data doelt refereren aan de verzameling van wereldwijde gezondheidsdata die steeds grotere proporties aan neemt. Zo kunnen door machine learning – computers die van computers leren – combinaties en correlaties van medicijnen, ziektebeelden, eetpatronen en levensstijl op een veel hoger niveau geanalyseerd worden dan mensen dat kunnen. Wearables spelen daarbij een belangrijke rol. Dankzij wearables komt een zwaarder accent te liggen op data-analyse.
Wearables kunnen ook nadelen hebben. Mogelijk zal er minder direct contact plaats vinden tussen zorgverlener en patiënt, patiënten gaan meer zelf doen en weten en zorgprofessionals zullen op een andere manier gaan werken.
4 soorten wearables
Er zijn vier soorten wearables:
- Smartwatches
- Fitness trackers
- Augmented reality wear
- Sensoren
Met ‘wearable’ sensoren zijn er oneindig veel mogelijheden om het welzijn van de medewerker in de werkomgeving te bevorderen. Zo kan men voor en na de lunch de bloedsuikerspiegel laten meten, bijvoorbeeld met de Smart tattoo. En als men niet tevreden is met het klimaat in de werkomgeving, en men zelf de ruimtetemperatuur niet kan veranderen dan is er de Embr Wave.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...