70% van werknemers zegt dat werk hun privéleven negatief beïnvloedt
Een grotere werklast, een negatieve werkomgeving en telefoontjes en e-mails beantwoorden buiten werktijden belasten het privéleven van werknemers het meest. Dat blijkt uit onderzoek van Viking.
De studie werd opgezet door Viking, leverancier van kantoorbenodigdheden, en uitgevoerd door OnePoll. In Nederland werden in totaal 1.000 medewerkers met een minimumleeftijd van 18 jaar geïnterviewd.
Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan 70% van de werknemers zegt dat werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven. Zij geven aan dat de volgende drie werkomstandigheden hun privéleven het meest belasten:
- Een grotere werklast (21%)
- Een negatieve werkomgeving (8%)
- Telefoontjes en e-mails beantwoorden buiten werktijden (6%)
Deze onbalans uit zich in de grote lijnen hetzelfde bij mannen en vrouwen en lijdt tot de onderstaande klachten:
- Stress en spanning (50%)
- Niet genoeg tijd voor ontspanning en zelfzorg (38%)
- Werk niet van zich af kunnen zetten (37%)
- Niet genoeg slaap (32%)
- Fysieke/Mentale medische diagnose (18%)
Wet Flexibel Werken
Flexibele werkafspraken kunnen een oplossing zijn in de zoektocht naar een betere balans. Het is zeker een element waar veel werknemers heil in zien. Er is ook een wet – de Wet Flexibel Werken uit 2016 – om dit voor werknemers te bewerkstelligen, maar velen kennen deze wet niet.
- 1 op de 5 meent dat een verandering in de bedrijfscultuur ze een betere werk privébalans kan geven.
- 1 op de 4 Nederlanders is niet bekend met de wet op flexibel werken.
- 1 op de 4 verzoeken werd afgewezen zonder duidelijke reden.
- 77% van de werknemers heeft nog nooit aanspraak gemaakt op de Wet Flexibel Werken om hun werk privébalans te verbeteren.
Man versus vrouw
Daarnaast zijn er een aantal significante verschillen tussen hoe mannen en vrouwen de negatieve invloed van werk op hun privéleven beïnvloeden.
- 25% van de mannen zegt dat werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven. Tegenover 19% van vrouwen.
- Vrouwen (44%) vinden het moelijker dan mannen (28%) om werk achter zich te laten als ze thuis zijn.
- 25% van de mannen zegt nooit te tornen aan hun werk-privébalans. Terwijl 82% van vrouwen daar wel voor openstaat.
- 1 op de 4 vrouwen heeft werk-privébalans opgeofferd omdat ze bang waren voor de negatieve gevolgen voor hun baan als ze het niet deden. 1 op de 5 mannen deed hetzelfde.
Leeftijd
Millennials lijken over het algemeen meer moete te hebben om een goede balans te vinden. 55- plussers hebben er het minste moeite mee.
- 50% van 55-plussers zijn blij met hun privé-werkbalans. 65% van de millennials zijn ontevreden met hun werk privébalans.
- 1 op de 4 van de 18-44-jaar oude werknemers zegt dat er een verandering moet komen in hun bedrijfscultuur om een hun privé-werkbalans te verbeteren.
- 1 op de 5 jonge werknemers denkt dat hun werkgever niet genoeg geeft om de werk-privébalans van hun werknemers.
- Opvallend is dat 55-plussers het vaakst flexibel werk verzoeken ingewilligd krijgen. 2/3 krijgt hun verzoek goedgekeurd ten opzichte van 1/3 van de 18-34-jarigen.
- De jongste werknemers zijn veelal niet bekend met de Wet Flexibel Werken. 77% van de 18-24-jarigen heeft er nog nooit van gehoord.
Opinie: Trump zet thuiswerken terug in de tijd
donderdag 27 januari
Wat gaat de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van Amerika betekenen voor de werkomgeving? In dit opiniestuk ...
“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”
maandag 24 januari
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...