“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen over trends en ontwikkelingen. Met presentaties én een exclusieve rondleiding.

Aangemeerd bij AIR Offices konden deelnemers van de SWP Stand-Up meteen het kantoorconcept ervaren. Duurzaamheid speelt 'op alle vlakken' een hoofdrol bij het kantoorgebouw dicht bij de Blaak: van ontwerp tot bouw, van de toegepaste materialen tot energie-efficiëntie, verwarming en koeling. In samenwerking met ecologen en duurzaamheidsspecialisten is een verantwoorde, gezonde balans gevonden in biodiversiteit in, rond en op het gebouw.

Dat zie je onder andere terug bij de integratie van groen, zoals de green walls die je in het atrium begroeten. Daarnaast maakt AIR optimaal gebruik van zonnepanelen, wordt regenwater opgevangen, worden lokale leveranciers ingezet en vindt er circulaire recycling plaats van bestaande constructies en materialen.

Nieuwe verbindingen

Duidelijk een goed passende plek om het te hebben over trends en ontwikkelingen in duurzame, gezonde en circulaire werkomgevingen. Dirk van Gemert van Smart WorkPlace trapte af en gaf een terug- en vooruitblik op diverse activiteiten. Zo zijn er vele Round Tables gehouden met uiteenlopende onderwerpen. Zoals het gesprek in gemeente Amstelveen over Duurzaam Werkgeverschap. En de Round Table bij Planon in Nijmegen over AI. Van Gemert: “Daarnaast hebben we producties gerealiseerd, onder andere in samenwerking met The Food Office. En over samenwerking gesproken. We hebben allerlei nieuwe partners mogen toevoegen aan ons netwerk. Zoals Gfacility en Koning Willem I College.”

En Van Gemert blikt vooruit, want er staat een heleboel te gebeuren. Van Gemert: “Zo staan er onder andere een magazinelancering in februari op de rol, een whitepaper Happy & Health en een SWP Talks in maart.” Vanzelfsprekend vormt de WorkPlace Xperience 2025 een van de hoogtepunten: “Met als thema Connect@Work, de verbinding die we leggen met onze professionals met onze circulaire en gezonde werkomgeving. Hoe houd je die verbinding? Daarover gaan we in gesprek tijdens de WorkPlace Xperience.”

Flexibiliteit

Vervolgens was het aan Luc van Opbergen, die vertelde over trends zoals het hybride werken, maar eerst meer informatie gaf over de locatie: “Wij zitten op de vierde verdieping en wij vinden het een prachtig pand. Trots om hier als IWG te mogen zijn.” En over IWG: in 120 landen actief en in meer dan 5.000 locaties vertegenwoordigd, volgens Luc: “We willen in Nederland dat iedereen binnen 15 minuten op een locatie van IWG kan zijn. Dit is de toekomst van werken, flexibiliteit om te werken waar je wilt.” In verschillende ‘brands': Regus, Spaces, Too, Signature. Met elk een eigen uitstraling en bijvoorbeeld een focus op productiviteit en op werken in projectteams.

SWP Stand-Up: “Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

Luc van Opbergen van IWG: "We willen in Nederland dat iedereen binnen 15 minuten op een locatie van IWG kan zijn."

Keuzevrijheid en autonomie

De flexibiliteit vertaalt zich bijvoorbeeld ook in de locaties waar je kunt werken met een ‘membership’. Want, ben je lid, dan kun je een kantoor boeken in de Verenigde Staten, mocht je daarnaartoe gaan. Van Opbergen is overtuigd dat het hybride werken en flexkantoren de toekomst zijn: “Keuzevrijheid en de autonomie om te kiezen waar en hoe je wilt werken.” En laat zien hoe hybride werken bijdraagt aan People, Planet, Profit: “People, want er is een hogere productiviteit. Mensen zijn gelukkiger en hebben een betere werk-privé balans. Profit, want er is maximale waarde en er is schaalbaarheid. Planet, want er is een lagere forenstijd en alle workspaces zijn CO2-neutraal.”

Essentiële kengetallen

  • 90 procent van medewerkers willen flexibiliteit in waar en hoe ze werken
  • 89 procent van bedrijven hebben een betere retentieratio, door flexibele werkoplossingen
  • 88 procent van bedrijven willen een volledige shift naar flexibel werken
  • 30 procent van globale kantoorplekken zijn flexibel tegen 2030, tegenover minder dan 5 procent vandaag

Op zoek naar werkgeluk

Waar Van Opbergen afsloot met de notitie over het geluk van medewerkers dankzij onder andere een betere werk-privé balans, pakte Joppe Stelloo van Heijmans het stokje over. En ging verder over werkgeluk. Een vers onderzoek, gepubliceerd in het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal', laat de impact van gebouwen op werkgeluk zien. Want: in hoeverre ervaren kantoormedewerkers in loondienst in Nederland werkgeluk en voor hoeveel procent draagt werkgeluk bij aan het totale geluksgevoel van kantoormedewerkers in Nederland? Stelloo deelde de belangrijkste inzichten.

Geluk rendeert

Zo blijkt dat meer zichtbaar moet worden dat een gelukmakend gebouw ook daadwerkelijk rendement oplevert. En is het belangrijk dat duidelijk wordt hoe investeringen in een dergelijk pand bijdraagt aan het succes van de organisatie.  Ondanks dat er wetenschappelijke onderzoeken zijn uitgevoerd die de relatie aantonen tussen het welbevinden, het verlagen van ziekteverzuim en het verhogen van de productiviteit blijkt dit nog niet voldoende grond om hier actief op te acteren. “Het is aan ons allen om in onze gesprekken de HR-afdeling veel meer te betrekken. Hiermee krijgen we de businesscase voor de opdrachtgever om te investeren in een gelukmakend gebouw rond.”

SWP Stand-Up: “Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

 “Kun je mensen stimuleren om te bewegen door een gebouw te ontwerpen dat daartoe uitdaagt?” - Joppe Stelloo

Download het rapport

Het volledige onderzoek tref je aan in het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal', dat je via deze pagina gratis kunt downloaden. In het rapport kom je er onder andere achter welke factoren voor medewerkers bijdragen aan werkgeluk en op welke manier zij zeggenschap ervaren over het gezonder maken van de kantooromgeving. Ook een bezoek brengen aan de SWP Stand-Up? Word partner van SWP!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven