Smartphoneblocker moet voor eind 2020 1000 levens redden in het verkeer
Elke werkgever wil dat zijn werknemer veilig thuiskomt. Daarom maken steeds meer fleetowners, verzekeraars en leasemaatschappijen gebruik van de SafeDrivePod. Zo ook Smart WorkPlace partner Pon Business Mobility.
De SafeDrivePod is bedacht door Paul Hendriks en zijn compagnon. Zelf was hij een notoir smartphonegebruiker. “Tot mijn vrouw een keer zei: Je bent gewoon verslaafd! Vanuit mijn smartphoneverslaving heb ik de SafeDrivePod ontwikkeld. Inmiddels is het een levenswijze geworden.”
Hendriks vindt dat er bewustwording moet komen. “Een indrukwekkende 25% van de totale autoschadelast wordt veroorzaakt doordat de bestuurder wordt afgeleid door een smartphone. Dan heb je het over miljárden! Om over het aantal (zwaar)gewonden en verkeersdoden nog maar te zwijgen. Uit onderzoek met kinderen blijkt ook nog dat ouders zich suf appen achter het stuur. Liefst 70% van de kinderen gaf aan dat hun ouders de smartphone gebruiken tijdens het rijden.”
Hendriks heeft een duidelijke drijfveer: “Wij willen met onze SafeDrivePod meer dan 1000 levens hebben gered voor het einde van 2020. En geloof me, dat aantal halen we! Wij hebben een directe impact op de verkeersveiligheid.”
Bij Volkswagen Pon Financial Services, een joint venture tussen Pon Holdings B.V. en Volkswagen Financial Services AG en een van de drie grootste leasemaatschappijen van Nederland, rijden inmiddels alle medewerkers met een SafeDrivePod in de auto. VWPFS is ook bezig om de SafeDrivePod te integreren in de leasetarieven. Een onwijs sterk statement, aldus Hendriks: “Zo zeggen ze: Jij doet ertoe. Jij bent niet sec een contractnummer.”
Hendriks moedigt aan om goed gedrag te belonen. “Heineken doet dit voortreffelijk, ze hebben er een heel spel omheen bedacht met serieuze prijzen. Dat kán ook, want iedereen heeft baat bij minder schades. En geloof me, het levert dergelijke organisaties enorme besparingen op.”
De SafeDrivePod bestaat uit drie onderdelen:
De Pod
De SafeDrivePod zelf is ergens in het voertuig bevestigd en zendt een draadloos signaal uit om aan te geven of het voertuig rijdt.
De App
De app op je telefoon houdt bij of je aan het rijden bent en maakt dan de toegang tot alle apps onmogelijk. Alleen handsfree bellen en navigatie-apps zijn nog mogelijk. Voor jouw veiligheid!
De afspraken
Het belangrijkste van het hele concept: je veiligheid. Je verantwoordelijke heeft met jou een afspraak dat jij veilig thuis komt, en de auto ook! Hij/zij wordt geïnformeerd over hoe je het SafeDrivePod-systeem gebruikt.
De feiten
- Van alle smartphonegebruikers geeft 80% aan te worden afgeleid door de smartphone tijdens het autorijden
- 90% van alle smartphonegebruikers stuurt berichtjes tijdens het rijden
- Gemiddeld wordt een telefoon 150 keer per dag unlocked tijdens het rijden
- Bluetooth/gps uitschakelen heeft geen zin; de fleetowner krijgt hier melding van
- SafeDrivePod blokkeert niet alles: handsfree bellen en navigatie-apps zijn beschikbaar
- Pop-ups van bijvoorbeeld mails en appjes zijn kort zichtbaar
- SafeDrivePod kent een terugverdientijd van minder dan een jaar doordat schadekosten gereduceerd worden
- Data over de rijstijl, telefoonnummers, tekstberichten, internethistorie, gereden routes en gps worden niet verzameld (het device werkt op basis van trillingen, niet op basis van gps)
- SafeDrivePod: ook integratie mogelijk in bestelwagens, bussen, vrachtwagens, fietsen, klaslokalen en op kantoren en in conferentiezalen
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...