Sociaal ondernemen groeit stevig door
Breedweer, Founding Partner van Smart WorkPlace, is een échte Social Enterprise. Toch moet volgens de OECD de Nederlandse definitie van een sociale onderneming scherper en de overheid strikter in de toepassing zijn.
De Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) werd in 1961 opgericht en omvat momenteel 36 landen. De missie van het OECD is om beleid te promoten dat het economisch en sociaal welzijn van mensen over de hele wereld verbeterd.
In opdracht van de Nederlandse overheid heeft het OECD nu een rapport nu een ‘policy review’ over sociaal ondernemerschap uitgebracht. In het rapport ‘Boosting social entrepreneurship and social enterprise development in the Netherlands, In-depth policy’ wordt het Nederlandse ecosysteem voor sociale ondernemingen en sociaal ondernemerschap geanalyseerd en geeft de OECD aanbevelingen aan de overheid om dit ecosysteem te versterken.
De OECD is onder de indruk van de ontwikkelingen in Nederland. Antonella Noya, Head of the Social Economy and Innovation Unit van de OECD, spreekt van een ‘Dutch momentum for a social impact society’. Om de potentie hiervan volledig te benutten is de overheid volgens de OECD aan zet.
Social Enterprise NL juicht de aanbevelingen toe, Stefan Panhuijsen (Directeur Social Enterprise NL): "Dit rapport is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap in Nederland. De OECD heeft een knappe analyse van het Nederlandse ecosysteem gemaakt. Wij staan achter de aanbevelingen en hopen dat het kabinet er snel werk van maakt."
De belangrijkste aanbevelingen:
Clarify the conceptual framework
Wat is een sociale onderneming nu precies? En wat is het verschil met sociaal ondernemerschap? De OECD stelt dat er meer eenduidigheid en duidelijkheid moet worden gecreëerd over de verschillende begrippen.
Formally recognise social enterprises
De overheid moet een officiële en operationele definitie van de sociale onderneming hanteren en een register openen.
Promote social impact measurement and reporting
De OECD stelt dat er met de introductie van het Impactpad een belangrijke stap is gezet, maar dat er meer nodig is om impact meting en management te ontwikkelen. Bijvoorbeeld vouchers voor kleine social enterprises.
Develop social entrepreneurial capacity and skills
In het hoger onderwijs kent Nederland veel programma’s gericht op sociaal ondernemerschap, maar in basis- en middelbaar onderwijs nog niet. De OECD adviseert hiervoor programma's te ontwikkelen en bij Europese ervaringen aan te sluiten.
Improve access to markets for social entrepreneurship development
Er moet meer gebeuren om de toegang tot (publieke en private) markten te verbeteren. Onder andere door een ‘right to innovate’ te introduceren.
Improve access to markets for finance entrepreneurship development
De OECD concludeert dat het financierslandschap voor sociale ondernemingen goed is ontwikkeld, maar dat er meer kan gebeuren voor early stage social enterprises, bijvoorbeeld door de introductie van een ‘small business loan matching scheme’.
Opinie: Trump zet thuiswerken terug in de tijd
donderdag 27 januari
Wat gaat de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van Amerika betekenen voor de werkomgeving? In dit opiniestuk ...
“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”
maandag 24 januari
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...