Innovaties rond hybride werken
Wat zijn de relevante innovaties voor het hybride werken? Daarover schrijft Herman Knevel de komende maanden in een serie blogs.
Hoe zorg ik ervoor dat iedereen volledig participeert in het werkproces, onafhankelijk van tijd en plaats, is naast de roep om flexibilisering een van de meest gehoorde uitdagingen van workplace organisaties. Met name als je over meerdere locaties en landen georganiseerd bent. Hoe organiseer je je meetings dan, neemt iedereen nog deel aan het gesprek en aan het besluitvormingsproces, hoe houd je teams bijeen, hoe behoud ik remote talent?
Mijn naam is Herman Knevel en ik ben zeer gepassioneerd voor innovatie. Ik ben geruime tijd actief in het veld en wellicht bekend van mijn werk voor ISS in een laatste rol als Global Open Innovation Lead. Als innovatiestrateeg en consultant werk ik veel met internationale workplace-, facility management- en procurement organisaties. Tot deze groep behoren o.a. organisaties als Novartis, Roche en Coca Cola. Daarnaast ben ik board advisor van de scale up NorNorm en co-founder van DPW ScoutLab.
We leven en werken nog steeds in een groot werkexperiment waarvan een status-quo of een eindpunt er wellicht niet zal zijn binnen afzienbare tijd, eerder tussentijdse momenten van contemplatie en evaluatie waarbij we weer een volgende sprint in gaan om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Meningen en onderzoeken over over hoe hybride werken er uit zal zien en hoe dat te organiseren ten overvloede, toch denk ik dat voor een workplace manager een groot deel van de oplossing in innovatie zal liggen.
In ons onderzoek en scouting komen we veel innovatie in oplossingen voor hybride werken tegen. Dat is o.a. te zien in de groei van innovaties en in de investeringen die in start-ups worden gedaan. Oplossingen die voorzien in slimme tooling voor synchroon asynchroon werken, features die een shoulder tab ensceneren voor een kort gesprek tot complete virtual offices. Wellicht allemaal puzzelstukjes richting de metaverse zoals Facebook dat voor zich ziet.
Range.co is een oplossing die inspringt op het pijnpunt van eindeloos online vergaderen. Een online omgeving die remote en hybride teams support in een structuur voor informatie delen, voor slim async ontmoeten en voor integraties met bestaande corporate of startups tech stacks. Een andere interessante tool is Loom.com dat slim gebruik maakt van video als communicatietool voor hybride teams.
Voor een workplace manager ligt een deel van de oplossing in slimme tooling die voorbij gaat aan de standaard Teams of andere bestaande oplossingen. Het zal per organisatie en team verschillen welke tooling voorziet in het oplossen van de pijnpunten. Experimenteren en innoveren op dit domein binnen een flexibel framework voor teams zal antwoorden geven.
In een serie van blogs zal ik de komende maanden schrijven over innovaties voor hybride werken, workplace en facility management die zeer actueel zijn in het grote experiment dat wij als workplace managers zullen moeten regisseren.
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...