Thuiswerken effectief tegen files

Thuiswerken effectief tegen files

Thuiswerken werkt uiterst effectief tegen files. Dat is een voorname les van de coronapandemie zo meldt het AD op maandag 23 november. De krant baseert zich daarbij op cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het ministerie verzorgt al een half jaar wekelijks elke woensdag de Achtergrondrapportage monitoring mobiliteit COVID-19. Het AD gaat in op de cijfers uit de editie 30, verschenen op woensdag 18 november en gebaseerd op onder meer data van het CBS, de NS, de politie en het Nederlands Verplaatsings Panel. Daar blijkt onder meer uit dat files bij minder verkeer exponentieel afnemen: 8 procent minder verkeer betekent 50 procent minder files. Daarmee toont de pandemie aan, wat computermodellen al langer voorspellen maar wat wetenschappelijk nooit kon worden onderbouwd, aldus Ruud Hornman, lector smart mobility aan de Hogeschool Breda, in het AD.

Maar ook toen eind augustus het aantal auto’s vrijwel even groot was als normaal, bleven de files weg. “Dat kwam doordat mensen vaker verspreid buiten de spits reizen”, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in het AD. En dat komt omdat mensen niet meer stipt op tijd op hun werk hoeven te zijn, omdat ze al vanuit huis de werkdag kunnen beginnen.

Daarmee is de les van de pandemie, aldus Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU, dat thuiswerken uiterst effectief werkt tegen files. “En niet alleen hele dagen, maar ook enkele uren op een dag. Als we dat eerste overleg via Teams of Zoom doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.”

Verhoef pleit er in het AD daarom voor om juist nu rekeningrijden of spitsheffingen in te voeren: “Als je daar vijf tot tien procent van de automobilisten van de weg kunt halen, scheelt dat de helft aan files. Bovendien raak je nu automobilisten weinig in hun portemonnee.”   

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven